Тир-бомба блокира магистрала "Марица"

Преобърнатият тир

Турски тир натоварен с магнезий на прах се преобърна точно на входа за Харманли откъм автомагистрала Марица, рано тази сутрин. Инцидентът е станал в 3.30 часа и вероятната причина за него е заспиване на водача Халил Адем. Преди да се преобърне, тирът е помел поне 10-на пътни знака по магистралата. 43-годишният шофьор е с хематом на главата. Няма опасност за живота му, настанен е в харманлийската хирургия.

Районът е отцепен от пожарна и гражданска защита .Считасе че товарът, магнезий на прах е взривоопасен, макар при строго определени обстоятелства. Във всеки случай, претоварването на магнезия от преобърнатата машина може да се извърши само от оторизирана за боравене с опасни товари, фирма. Такава още се чакаше в ранният следобед.

Движението по магистралата е възстановено, според контролните органи няма опасност от взрив или друга химична реакция.

Магнезият обаче е едно от малкото вещества, които могат да гърмят от основната си форма/без съединения с други вещества/. От друга страна, магнезиевият прах е ключовата съставка в най-опасният вид напалм. При модификацията с магнезий, напалмът развива при горенето си температура от 1600 градуса, а образуваната при горенето шлака топи метал.

Г.Христов

Магнезият изглеждаше обезопасен
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини