Директорите на изпит през 4 години за запазване на поста

Дори и успешни директори като Пенка Делиева/вляво/ ще се явяват на изпит, според автора на закона Иван Панайотов/вдясно/

Първа стъпка към установяване на мандатност в сферата на предучилищното и училищно образование предлага новият проекто закон, който до месец се очаква да влезе в парламента за обсъждане и одобрение. Предложението е на всеки 4 години, външна комисия да атестира работата на всеки директор и ако той получи най-ниската оценка-да бъде уволняван. Оценъчната скала е от 1 до 5, като 1 е най-високата оценка. Ако директорът получи 5/най-ниската/, то изхвърча от системата. После за освободеното място се обявява конкурс.

Към момента длъжността директор на училище или детска градина е безсрочна. Те могат да се пенсионират на поста ако не нарушат драстично закона за народната просвета. Тогава пък имат право да жалят в съда.

Образованието е може би единствената държавно регулирана сфера, където няма дори и намек за някаква мандатност. В здравеопазването например е прието, че на всеки три години шефовете на болници и отделения се явяват на конкурс за поста. Макар обикновено да се преизбират, формално се проверява дали още отговарят на длъжностната си характеристика, имат ли визия за развитие на повереното им звено и доколко са в крак с развитието и навлизането на иновации в системата.

На теория има система за оценка на училищните директори. На практика обаче, дори директор на непопулярно учебно заведение може лесно да докаже надлежно покриване на изисквания за добър шеф- балансиран бюджет, извънкласни форми на обучение, участие на децата в олимпиади и т.н.. Тори и считания за най-показателен критерий, влизане в гимназия или ВУЗ, се обезценява заради големия брой свободни места в училище и увеличаващия се брой специалности в университетите. При намаляващият брой деца, влизането все някъде е почти гарантирано.

Тоест, дори и слаб, един директор не може да бъде уволнен и съответно контролиран. От друга страна, те разполагат с огромна власт.

И аз се изненадвам, до какво доведе системата на делегираните бюджети-огромна власт, коментира началникът на РИО Хасково Иван Панайотов, който е сред съставителите на новия закон. „Никъде по Европа го няма това-директорите назначават и уволняват, директорите определят за какво да харчат бюджета и от какво да спестяват. Могат да сменят потрошените чинове или да дадат бонуси към заплатите на учителите. Всеки излишък се прелива в следващата година“ обрисува положението Панайотов. Заедно с останалите автори на закона, той се надява, че в ролята на регулатор на това какво става в училище или в детската градина, ще влезнат в така наречените обществени съвети. В тях ще има представители на община, родители и инспекторат.

Именно техни представители ще бъдат сформират комисиите, които ще оценяват на всеки 4 години директорите в училища и градини.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини