Как да принудим кмета си да не ни краде

Какво ви казват, когато отидете в банката да поискате заем? Може да ви кажат много неща, но общото в тях е едно – гаранция. Иначе казано – обезпечение. Искате назаем определна сума, но срещу нея трябва да заложите жилището, вилата, или пък заплатата на близки и приятели, ако ви станат поръчители.

Каква е разликата, когато един човек ви казва – гласувайте за мен да стана кмет и да управлявам общината. Вие му поверявате общинския бюджет в размер на десетки милиони, но като гаранция имате какво? Обещания. Обещания, че с тези пари кметът ще направи еди какво си, че няма да краде от тях и т.н.

Хайде идете в една банка и кажете само „Дайте ми петдесет хиляди лева, обещавам да съм честен и да ги върна”. Любезно или не, но и в двата случая ще ви посочат вратата.

Вземам повод за тези редове от инициативата на гражданско сдружение „Днес”, което покани всички кандидати за кметове да обещаят, че няма да водят некоректна кампания. Това твърде много ми прилича на обещанията в детската градина – „Госпожо, обещавам да си изям супата”, или пък „обещавам да не дърпам котето за опашката”.

Мечтая си за гражданско сдружение „Утре”. „Утре” - в смисъл – след изборите. Гражданско движение, което да каже на мераклиите за власт: Господа, вие искате да управлявате парите ни? Добре. Бъдете обаче така добри да опишете цялата си собственост, според данъчната си декларация. След това да подпишете запис на заповед в полза на общината, в която залагате целия си имот като гаранция, че няма да злоупотребите с общите средства. Ако откраднете от нашите пари, цялото ви имущество ще бъде отнето в полза на общината. То ще бъде обезпечение на кредита на доверие, което ви даваме”.

Който има честни намерения, няма да се поколебае.

И тогава би било любопитно да видим дали кандидатите за кмет на Хасково ще са пак 14.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини