В Спортното по-грамотни от половината гимназии

В Спортното правят не просто шампиони, а грамотни шампиони

Хасковското спортно училище „Стефан Караджа“ изненада всички, включително и себе си, като постигна по-добри резултати на тазгодишните изпити от близо половината хасковски гимназии. По данни на образователният инспекторат, оценката на Спортното по БЕЛ е 3.98 при средна за областта от 4.00.

Израстването на спортистите в дебрите на българският език се подчертава и от забележимият спад при други учебни заведения. Хасковската гимназия по селско стопанство „запазва“ престижното си първо място отзад напред, със среден успех от 3.26- само с 12 стотни повече от най-слабата гимназия в областта-СОУ-то в Симеоновград /3.14/. Професионална гимназия „Райна Княгиня“ е с 3.41, само с 2 стотни повече я изпреварва гимназията по автотранспорт „Никола Вапцаров“-3.43. СОУ „Отец Паисий“ отчита среден успех от 3.48, а малко по-добре са се представили в Механото-3.75. Идва споменатото Спортно с 3.98

Гимназията по Туризъм успява с малко да прескочи средния бал за областта и регистрира успех от 4.08. Нататък разликите стават по-големи. Гимназията по дървообработване и строителство има 4.22, пред нея води СОУ васил Левски с 4.56 а на 4 десети по напред е Финансово стопанската гимназия „Атанас Буров“ с 4.96.

Лидерите сред хасковските училища са ГПЧЕ „Асен Златаров“ и ПМГ „Боян Петканчин“ с абсолютно равен бал от 5.43.

Анализът на резултатите от останалите предмети показва, че най-висок среден бал като втора матура регистрира френският с 5.11, английският в областта е 4.55. Биологията и географията са с равни показатели-3.86. Най-масовия изпит, географията, е по напред в сравнение с миналата година/3.28/ най-вече заради добрите резултати на ФСГ, където е профилиращ предмет. Икономистите регистрират 4.46 което с с близо единица повече от останалите училища където предмета е най-предпочитан.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини