Затвор за свастики и расистки надписи

Рисуването на свастики, както и расистките надписи по стените ще станат престъпление, предупредиха вчера от Комисията за защита от дискриминация, пише Монитор.

Специална директива на ЕС ни задължава от ноември тази година да криминализираме всички прояви на антисемитизъм, расизъм и ксенофобия, като предвидим и съответните наказания за тях. Какви ще са точно те ще трябва да определи правосъдното министерство, което е задължено да приравни родното законодателство към изискванията на директивата, а после и да го предложи за гласуване в парламента. Това поясни членът на Комисията за защита от дискриминация Есен Фикри.

Съветът на Европа препоръчва още да се спират държавните субсидии на организациите, които проповядват възгледи, основани на расизъм и омраза към чужденците. Според Есен Фикри партиите не са споменати изрично, но отделните държави ще решават дали да ги включат в евентуалните забрани. Може би чрез тези препоръки Европа се опитва да ограничи нарастващото влияние на политиците, които печелят гласове с призиви срещу имигрантите.

По новите текстове вече се работело в правосъдното министерство, поясни Есен Фикри. Според нея от ЕС настояват наказанието за насилие поради расистки подбуди да е по-високо от обикновеното хулиганство.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини