McLaren MP4-12C с 4 места?

Едва ли...

В интернет се появи доста любопитна информация . . . Според данни на Autobild от McLaren планирали да направят вариант на своя MP4-12C с конфигурация на местата 2+2. Това би означавало на практика по-дълго междуосие и някои дребни промени по дизайна. От една страна, не изглежда да става дума за кой знае какви промени, но в същото време пък става дума за промяна във философията на марката . . . Дали е възможно?

Може би не, имайки предвид съобщението на Inside Line. Оказа се, че от това издание са се свързали с McLaren и с техния шеф на PR отдела, който е коментирал, че няма никакви планове за MP4-12C с 2+2 места.

12С е и първият представител на новосформираната McLaren Automotive (шосейното поделение на McLaren Group) и е описван като спортен двуместен модел със средноразположен двигател. Производството ще започне тази година, а първите продажби – в началото на 2011 година. Името на модела е образувано от три източника – МР4 е обозначението на всеки един болид McLaren от 1981 година, „12” е считан за коефициентът на ефективност според данни на McLaren, докато „C” обозначава карбоновата конструцкия (Carbon).

В основата си британският модел притежава евролюционно карбоново шаси, наречено Carbon MonoCell. Това е и първият път, в който модел от този сегмент е базиран на толкова мощно и леко инженерно решение, както и първият път, в който кола притежава карбонова монококова конструкция. Но 12С не е уникален само поради своята карбонова технология, но той също така може да се похвали с най-високата специфична мощност, както и с доста висок въртящ момент.

За задвижването отговаря нов ‘M838T` 3.8-литров V8 битурбо двигател, произвеждащ мощност от близо 600 к.с., както и въртящ момент от 600 Нм. Съответно въртящият момент се предава към задните колела посредством седемстепенна Seamless Shift трансмисия с два съединителя. По този начин колата поставя не само нови стандарти за мощност и динамика в своя сектор, но също така и водещи за сегмента си икономия на гориво и емисии на СО2. Един от интересните елементи в колата е активната аеродинамика, която оптимизира въздушното охлаждане, сцеплението, управлението и поведението на пътя.

Друга особено новаторска екстра при 12С е внедряването на електронната система, която е била ползвана болида на McLaren за 1997 година – МР4/12. Системата е наречена Brake Steer, като тя предава повече спирачна сила към вътрешното колело, когато колата влиза в завой. По този начин се избягва нежелано недозавиване. Системата работи и на излизане от завоя, тъй като тогава задницата има тенденцията да поднася. Функцията обаче позволява на водача да натиска педала на газта по-рано. Въпросната система реално замества евентуален диференциал с ограничено приплъзване – една тежка и сложна технология.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини