Mustang надмина Camaro

Всеизвестен факт е, че в САЩ има една своебразна война между тамошните мъсълкари (musclecar – букв. прев. за мускулест автомобил).

Нещата се развиваха в различни посоки, въпреки че около март стана дума за значителните предварителни поръчки на Ford Mustang, което накара мнозина да мислят, везната се е наклонила в тази посока...

И сега, след като вече има данни за продажбите за май, може да се види ясно доказателство за предишните прогнози. Става дума за комбинация от продажбите на минало- и тазгодишния Mustang, като особено силни са моделите с V6 двигател с мощност от 305 к.с., както и на GT версията с 5-литров V8 агрегат. И тъй като досега не споменахме всъщност кого надвива Mustang, то губещият в случая е Chevrolet Camaro.

Ако трябва да сме точни, Ford са продали 10 225 бройки от Mustang през май, като към края на месеца започнаха доставките и на най-новата спецификация на спортиста. Междувременно за това време Chevrolet са продали 8 931 бройки от Camaro.

Въпросните резултати в продажбите всъщност отбелязват първия път от много време насам, в който някога доминиращият Mustang повежда мощно в класирането – определено добър знак за базирания в Диърборн производител.

На какво се дължи успехът?

Малко е сложно. От една страна, Mustang има предимството, че се предлага с три различни нива при двигателите – V6, GT и GT500, както и като купе и кабриолет в три различни нива на оборудване. В контраст на това Chevrolet предлагат само купе и то в спецификации V6 и SS. В момента продължава да тече развитието на кабриолета, както и на по-спортния вариант Z28.

В интерес на истината обаче има фактори, които правят победата на Ford още по-осезаема – това, че са били считани само определена комбинация от тазгодишните и миналогодишните варианти нa Mustang, тъй като все още предстои да бъдат направени доставките на най-новите варианти. Освен това търсенето надминава предлагането, поради което на някои клиенти им се налага да чакат. Разбира се, Ford ще заложат на различни отстъпки и инициативи, с които да си помогнат да разпродадат миналогодишните спецификации. Това също временно ще увеличи продажбите на Mustang спрямо Camaro, при когото няма такава тенденция да се правят специални предложения и отстъпки.

И поради този известен дисбаланс в цените и наличността, не трябва чак толкова да се възхвалява преимуществото на Mustang спрямо Camaro, тъй като ще изминат два или три месеца, докато бъдат разпродадени миналогодишните спецификации. Тогава вече само тазгодишните варианти на Mustang и Camaro ще се борят за лидерстовото в класа си.

Междувременно трябва да се отбележи, че не се споменава и друг играч – Dodge Challenger. Това обаче вероятно се дължи на още по-неуспешните продажби при него.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини