Днес правителството решава за ДДС-то

На редовното си заседание на 5 май Министерският съвет ще разгледа предложението, одобрено от Националния съвет за тристранно сътрудничество, да не се увеличават корпоративният данък, данъкът върху доходите на физическите лица и ДДС до края на годината.

Очаква се, вместо да увеличават данъците, министрите да одобрят нова антикризисна мярка. Финансовият министър Симеон Дянков обясни по време на тристранката, че от 10 на 20 на сто трябва да се повиши процентът на съкращения в държавната администрация, за да не се вдига ДДС на 25%.

Допълнително ще бъде направен анализ за отделните сектори и възможностите за съкращения в различните ведомства и структури. С приемането на тази мярка министерството на финансите се ангажира да няма увеличение на данъците до края на тази година.

Същевременно ще бъдат извършени допълнителни разходи, с които да бъдат изплатени премиите на тютюнопроизводителите в размер на 116 млн. лева, както и да се укрепи бюджетът на НЗОК с 220 млн. лева.

Предвиждат се също средства за финансиране на социални разходи, както и за реализацията на големи инфраструктурни проекти. Ще бъдат осигурени и средства за задължения по договори от миналата година.

След заседанието на тристранката финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова обясни, че се предвиждат съкращения на разходите в МВР в размер на 10%.

Няма да се прави оптимизация на разходите в структурите на МТСП, както и в НАП. Вероятно даже численият състав на Агенцията по заетостта и на Главна инспекция по труда ще бъдат увеличени.

Иван Кокалов от КНСБ пък коментира, че има агенции, от които зависят приходите. "Молбата ни беше да се говори да се търсят мерки да се намерят тези 900 милиона лева.

Оптимизацията на разходите трябва да се прави умно", каза още той. Председателят на КРИБ Иво Прокопиев обясни, че основното нещо, на което разчита бюджетът, е приходите от косвени данъци.

Финансовото министерство е заложило прогнозата за нарастване на БВП през годината с 1%. Приходите от продажба на земя, приватизация и продажба на емисии са заложени доста консервативни.

"Аз лично съм оптимист, че бюджетът ще издържи, ако няма увеличение на данъците", сподели той.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини