Подписват финалното споразумение за антикризисните мерки

Днес ще бъде подписано финалното споразумение за антикризисните мерки, съобщиха вчера участници в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Мерките, които са одобрени, ще донесат приходи за над 1,6 млрд. лева, което ще покрие дефицита в държавната хазна, заявиха от работодателските организации. Няма да се вдигат данъци. Прието е имотите с данъчна оценка над 300 хиляди лева и автомобилите на стойност над 70 хиляди лева да се облагат с данък за луксозно потребление.

До 30 юни държавата трябва да погаси задълженията си към бизнеса. Това ще даде възможност за финансиране от банковия сектор, уточни Иво Прокопиев, председател на КРИБ. Той коментира, че най-сетне тристранният диалог в България е възкръснал.

Председателят на БСК Божидар Данев е доволен, че няма да се вдига ДДС. Според него практиката показва, че увеличеният налог води до намаляване на потреблението на горива, което в крайна сметка се отразява на приходите в бюджета. Институциите се доуточняват как да се облагат игрите на щастието. Постигната е договореност да се облагат sms-игрите. Според Божидар Данев обаче данъчното облагане за хазартния бизнес трябва да се преценява внимателно, защото това може да се отрази на туризма. Не е прието предложението бизнесът да плаща задълженията си към хазната с едно платежно нареждане. От многобройните платежни бизнесът губи 100 млн. лева годишно.

Предвижда се поетапно да се въведе европейската директива на застрахователните компании да се начислява налог върху премийния приход, който е идентичен данък на данъка върху оборота. Иво Прокопиев уточни, че и в тази насока трябва внимателно да се работи. Неговата организация защити интересите на Асоциацията на застрахователите, които са член на КРИБ.

300 млн. долара се очакват от продажба на въглеродни емисии, съобщи Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива.

Режимът на изплащане на обезщетенията при болничен ще се запази както досега. В държавните ведомства, в които са направени съкращения на разходите, няма да се намаляват работните заплати. Тези институции, които не са направили това, ще получат общо намаление на разходите.

Източник: cross-bg.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини