2000 лв. минимална заплата на медицинските сестри, 2500 лв. - на акушерките, реши НС

Здравното министерство да изготви стратегия, с която специалистите по здравни грижи да се увеличат с 50% до 2030 г.

Минималните заплати на медицинските сестри да станат 2000 лв., а на акушерките - 2500 лв. Министерството на здравеопазването се задължава да изготви стратегия, с която специалистите по здравни грижи да се увеличат с 50% до 2030 г., реши Народното събрание.

Депутатите дадоха на министъра на здравеопазването срок от два месеца, за да предложи стратегията.

Проекторешението е внесено от Лена Бориславова, д-р Ивайло Митковски, д-р Александър Симидчиев и Катя Панева от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ). То бе прието единодушно в пленарната зала.

Вносителите изтъкват, че ако не бъде приложена такава стратегия, до няколко години здравната система ще блокира, тъй като повечето работещи медицински сестри и акушерки в България са в пенсионна възраст.

ПП-ДБ посочват, че се наблюдава тревожна тенденция за намаляване на студентите в професионално направление „Здравни грижи“ - за медицински сестри и акушерки.

Предложената от тях стратегия за справяне с проблема включва:

- Осигуряване на минимално трудово възнаграждение на медицински сестри от 2000 лева и на акушерки от 2500 лева;
- Подобряване на достъпа до висше образование и местата в университетите по държавна поръчка;
- Финансиране от страна на държавата на студентските такси, общежития и стипендии за медицински сестри и акушерки;
- Информационни кампании на МЗ и МОН за повишение на престижа на професиите медицинска сестра и акушерка; кампании за стимулиране на приема във ВУЗ и колежи в професионално направление „Здравни грижи“;
- Допълнително и специално насърчение за придобиване на специални знания и статут на „педиатрична сестра“;
- Законова промяна за пряко финансиране на лечебни заведения на специалисти по здравни грижи.

Министерствата на здравеопазването, на финансите и на образованието са длъжни в срок от два месеца да предложат финансов план за стратегията.

По време на дебатите Маргарита Махаева от „Възраждане“, която преди е била медицинска сестра в столичната болница „Пирогов“, обяви проекторешението на ПП-ДБ за обида за всички здравни специалисти, защото идва точно преди избори.

„Принуждавате министъра на здравеопазването да направи чудеса от храброст за два месеца, когато знаете, че няма как“, обвини ги тя и попита защо предложението не дойде по времето на мандата на здравния министър д-р Христо Хинков.

Лена Бориславова взе думата и каза, че българското здравеопазване е „тежко и хронично болно“ и че страда не само от липса на здравни специалисти, а от системно недофинансиране във всички сфери, проблеми с достъпа до здравна грижа и занижен контрол на дейността на болниците.

„Днес в това отиващо си Народно събрание имаме възможност да започнем да решаваме един от тези проблеми. Не твърдя, че той е най-тежкият, но знам, че именно заради липсата на медицински сестри и акушерки в момента не се извършват животоспасяващи операции на деца. Отнякъде трябва да започнем да решаваме проблема“, призова тя.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини