Божидара Ангелова участва в поетичен пленер на фестивал в Созопол

Изображение 1 от 4

    .Тя представи своето творчество в творчески дуел с поетесата Лили Спасова

    С участие в поетичен пленер в Созопол се изяви кърджалийската поетеса и автор на детска литература Божидара Ангелова. Това се случи по време на XVIII издание на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“, който се провежда ежегодно в морското градче. Творческата среща се проведе на вдъхновяващо местенце – на брега на морето и под смокиновите сенки вдвора на Етнографския музей. В пленера се включиха още изявени майстори на словото, сред които:Татяна Йотова – известен бардпоет и сценарист; Анна Мария Гюзелева – актриса и журналист; Лили Спасова – поет и писател, и Мая Митова – поет, член на Съюза на българските писатели.

    Да се насладят на римите, в двора на културното учреждениебяха дошли ценители на словестността, граждани и гости на града, приятели и познати, млади и по-възрастни, Всред официалните гости бе г-жа Дилайла Михайлова, зам. изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ). Впубликата бе и обичаната от Божидара любима нейна учителка по литература Тонка Хаджинакова.

    Вдъхновени от цялостната атмосфера, всеки от творците представи свои избрани стихове по неподръжаем начин – някои прочувствено четяха, други вдъхновено ги изпяха. Божидара Ангелова и Лили Спасова заложиха на по-нестандартен подход като направиха поетичен тандем. На музикален фон те рецитираха своя любовна лирика, с което взривиха публиката.

    „Тази идея за поетичен дует с Лили Спасова ме споходи преди година, когато прочетох няколко нейни стиха. Харесах творбите ѝ и на всяка „отговорих“ с мое стихотворение. Предложих ѝ да направим творчески дует и така да представим поезията си, и тя прие, но го озаглави „дуел“. За по-голям драматизъм добавих и музикален фон. Получи се нещо много интересно и сме решили да продължим да работим съвместно в тази посока“, разказва Ангелова.

    В края на своето представяне Божидара Ангелова прочете свой стих, с който поздрави своята бивша класна ръководителка г-жа Хаджинакова, на което публиката отговори с бурни аплодисменти. Ангелова влезе и в образа на Леля Приказка, както е по-известна сред децата, иотправи музикален поздрав и за детската аудитория. В края на своето представяне, Божидара получи благодарствена грамота от г-жа Дилайла Михайлова от ИАБЧ за популяризиране на българската култура и литература всред българските общности в чужбина.

    Фестивалът „Музите“ се провежда ежегодно в град Созопол със съдействието на Община Созопол и Сдружение „Музите“ в партньорство с Изпълнителна агенция за българите в чужбина и Европейска асоциация на фолклорните фестивали. Фестивалът е под патронажа на г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България.

    Теодора ТЕНЕВА

    Снимките са предоставени от Мария Гетович, радио „Усмивка“ – Германия

    Текст под снимките:

    .Поетесите – (от ляво на дясно) Татяна Йотова, Лили Спасовав, Анна Мария Гюзелева, Мая Митова и Божидара Ангелова

    .Момент от поетичния дуел между Лили Спасова и Божидара Ангелова

    .Божидара Ангелова с любимата си учителка Тонка Хаджинакова

    .Леля Приказка поздравява децата с песен

    .Г-жа Дилайла Михайлова награждава Божидара Ангелова

    .Публиката

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини