ЦИК не е дала разрешение машините да напуснат склада

Машините за гласуване са напуснали склада в София, в който се съхраняват, и са тръгнали към общинските избирателни комисии без разрешението на Централната избирателна комисия. Това обяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред бТВ. Тя уточни, че транспортирането им може да стане едва след изричното съгласия на комисията, която посочва на коя дата и в колко часа те да напуснат склада. От думите ѝ обаче не се разбра дали всички машини за гласуване са напуснали склада или само част от тях.

"Министърът на вътрешните работи трябва да каже кой е дал разрешение машините да тръгнат към изборните комисии без наше съгласие", каза Матева.

Тя уточни, че в ЦИК са разбрали за липсата на машините след снощното заседание на комисията, на което беше отменено машинното гласуване. Незабавно е било изискано машините да бъдат върнати в склада и след това той да бъде запечатан. Матева допълни, че има информация, че в Кърджали все още не знаели за искането на ЦИК машините да бъдат върнати и затова ще иска информация от вътрешния министър и главния комисар на МВР какво се случва.

Източник на "Дневник" обясни, че от 13 ч. нататък в петък машините за гласуване е трябвало да тръгнат по график към страната. Това и в обичайна ситуация става с изрична санкция на ЦИК, каквато обаче не е била дадена в петък. Въпреки че разрешение не е имало, някои машини са потеглили. Затова се е наложило след това изрично да бъдат спрени с писмо на изборната администрация до МВР, за да не се създава допълнително объркване.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини