10-годишни продават дрога в Столипиново

10-годишни хлапета стават дилъри в пловдивския квартал "Столипиново". Ромската махала, която от години се слави като основно депо на хероина, привлича клиенти от цяла България. За да задоволят голямото потребление, все повече малолетни влизат в бизнеса с кафявия прах, пише Монитор.

Полицаи под прикритие са пипнали 23 деца да пласират дрога oт началото на 2009 г. до септември. Малчуганите са регистрирани в Детската педагогическа стая. Повечето от тях нямат навършени 17 г., докато останалите са дори по 14 г. Въпреки възрастта си част от тях не само продават, но и употребяват от най-коварния наркотик.

"Когато се говори за „Столипиново", трябва да се разбира разпространение на хероин", обясни началникът на група „Наркотици" в пловдивската полиция Даньо Ставрев. Той уточни, че при хероинозависимите няма падане на възрастта. Малките започват със синтетична дрога - амфетамини, екстази или с марихуана. Цигарите с дрога са най-предпочитани от хлапетата.

Голяма част от ромчетата пласьори са и наркозависими. Те пушат обаче така наречената „друсана" марихуана. „Друсана" е, защото е напоена с други наркотици, които правят привикването към дрогата бързо и неусетно. Така пътят от тревата до хероина за най-малките е повече от лесен.

Хора от квартала отричат, че в „Столипиново" се продава хероин. 
Според тях в гетото е на мода така нареченият Super Stuff. „Стафчето" е отпадъчният наркотичен материал, който остава след производството. Производителите не обичат да дават фира, а продават абсолютно всичко. Стафът обикновено е с ниско качество и се пласира на по-ниска цена. Той е смесен с боклуци, стружки и с всичко, което наподобява бял прах. 

Заради ниската цена често наркомани от другите квартали на Пловдив ходят на покупки в „Столипиново". Гетото е предпочитано и за зависими от София, Хасково и села в Южна България. Цената на белия прах зависи от грамажа и от чистотата. Според криминалисти в „Столипиново" може да се купи 1 грам хероин дори за 25 лева. Не са редки случаите на търговия и за 40 лева за грам. Цената варира в зависимост от търсенето. Пласьорите отдавна са изучили тънкостите на пазарната икономика. При намалено предлагане иповече търсене вдигат на момента цените.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини