Обстрел от сутринта по Днипро, експлозии в Луцк

Изображение 1 от 2

    Руските войски са извършили тази сутрин въздушни удари по украинския град Днипро, съобщиха в Телеграм украинските служби за справяне с извънредните ситуации. По предварителни данни има един загинал.

    Били са нанесени три въздушни удара - в близост до детска градина, жилищен блок, както и по двуетажна обувна фабрика, където е избухнал пожар, посочват в службите в комюнике, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

    Днипро се намира в Централна Украйна.

    Кметът на Луцк Игор Полищук съобщи за експлозии в посока на летището.

    "Взривове в посока на летището. Всички, в укритията!", написа на страницата си във Фейсбук Полищук.

    Той призова да не се публикуват снимки, адреси и координати.

    Руските сили са обстрелвали висше училище в украинския град Харков, където има експериментален ядрен реактор, а съседното общежитие е обхванато от пожар, съобщи късно снощи парламентът в Киев, предаде Ройтерс.

    За обстрел в Сумска област, в резултат на който са загинали двама цивилни съобщи в своя Telegram канал председателят на Сумската областна военна администрация Дмитрий Живицки.

    "В нощта на 11 март руски орки стреляха по жилищните сгради на фермата Кердиливщина на Маловорожбянския селски съвет. Двама местни цивилни бяха убити: Василий Маслюк (попадение в двора) и Валери Суханов (шрапнел)", пише той.

    Освен това Живицки каза, че "днес няма зелени коридори в района на Суми".

    От първия ден на войната, 24 февруари, руските войски активно обстрелват и бомбардират населени места в Сумска област. На 10 март там успяха да организират три хуманитарни коридора до Полтава с помощта на Червения кръст. В същото време нашествениците не позволяват евакуация от някои населени места, като Ахтирка и Лебедин. 20 000 души бяха евакуирани от Сумска област, съобщава Униан.

    Украинският съобщава Генерален щаб обобщи информацията тази сутрин: "Украинските отбранителни сили дават достоен отпор и задържат настъпателната операция на руските въоръжени сили във всички посоки. През деня нашествениците се опитаха да се укрепят на превзетите линии, прегрупираха войски, възстановиха бойната способност, попълниха запаси от ракети, боеприпаси, горива и смазочни материали. Във връзка със значителни загуби на личен състав и забавяне на настъплението, противникът продължава да формира резерв на територията на Руската федерация.

    В посока Полесие противникът се опитва да пробие отбраната на защитниците на Украйна в районите на населените места Полесское, Кухари, Жовтнев, Андреевка, Копилов, Мотижин, Бузова, Гореничи, Буча, Демидов и Киев.

    В посока Северск противникът беше спрян при опит да пробие отбраната на Чернигов. Не е изключено и по-нататъшно движение на противника в посока Бровари от изток.

    В посока Харков противникът продължава неуспешните опити да блокира града от север. Стрелкови полкове, сформирани от руски резервисти, участват в бойни действия в района на Харков.

    В Донецко и Таврийско направление нашествениците концентрират усилията си за превземане на украинските градове Мариупол и Северодонецк.

    В Южнобузко направление нашествениците се опитаха да се укрепят на постигнатите линии, да установят контрол над град Николаев и да развият настъпление в посоките на Запорожие и Кривой рог."

    "Руските окупатори са спрени, деморализирани и понасят значителни загуби", съобщава Генералният щаб на Украйна.

    Отбелязва се също, че в оперативните зони на Черно море и Азов метеорологичните условия са били на страната на украинските военни и са принудили корабите на нашествениците да се върнат във военноморските си бази.

    Коментари в сайта

    Последни новини