Внимание! Карантинираните болни с антигенен тест не получават международен сертификат

Карантинират болни с коронавирус след направен антигенен тест, а не издават сертификат на ЕС за преболедуване. За това алармираха множество възмутени хасковлии, диагностицирани със заболяването.

В един от случаите, хасковлийка е получила симптоми на Ковид-19 през август. На 21 август 2021 г. (събота) е отишла до лаборатория в Хасково да си направи PCR тест, за което е имала направление от личен лекар. В събота обаче лабораторията не работи с направления и трябвало да си плати 95 лева, а и имало голяма опашка от чакащи. Било й лошо и не успяла да дочака за тестването, при което си е тръгнала. Така на следващия ден, на 22 август 2021 г. отишла в друга лаборатория, в която е била диагностицирана с Ковид-19 чрез антигенен тест, който струва 35 лева. Още на същия ден е била поставена под карантина и е имала всички симптоми на заразата.

Тя настоява, че не е имала физическа възможност да си потвърди заболяването чрез PCR тест, което е трябвало да стане в понеделник – 23 август 2021 г., при което е трябвало отново да чака на опашка. Освен това за напускане на дома при карантина трябва да си осигури „зелен коридор“, което допълнително усложнява ситуацията. В същото време хасковлийката настоява да получи европейски сертификат, тъй като често й се налага да пътува в чужбина.

„Не е редно да ми отказват сертификат за преболедуван Ковид, при положение, че заболяването ми е доказано, а и съм изтърпяла 14-дневна карантина“, категорична е хасковлийката.

Според нея и хора, изпаднали в подобна ситуация в случая прозира користна цел от страна на здравните власти. В единия случай тестването е два пъти по-скъпо и би било редно резултатите от двете изследвания да са равнопоставени, каквито указания дава Европейската комисия:

Кои тестове за COVID-19 ще бъдат приемани?

С цел да се гарантира надеждността на резултата, за издаване на сертификат за направен тест съгласно предложението за регламент за цифровия сертификат на ЕС за COVID, следва да се приемат само резултатите от т. нар. NAAT тестове (включително RT-PCR тестове) и бързите антигенни тестове, включени в общия списък, съставен въз основа на Препоръка 2021/C 24/01 на Съвета,

Всяка държава членка обаче решава самостоятелно дали ще приема бързи антигенни тестове или само NAAT тестове (като RT-PCR тестове).“

Цялата публикация може да видите тук.

По случая изпратихме запитване до Министерството на здравеопазването, с цел да се изясни какъв е мотивът да се отказва издаване на сертификат за преболедуване на Ковид след направен антигенен тест. Ето отговорa:

Актът, с който на европейско равнище се урежда издаването на удостоверения/сертификати за преболедуване по отношение на гражданите на държавите членки на ЕС, е "Регламент относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация, направен тест и за преболедуване на COVID-19 (Цифров  COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19".

Към момента Регламентът не предвижда възможност за издаване на удостоверения за преболедуване на базата на бърз АГТ. По отношение на сертификата/удостоверението за направено изследване – регламентът позволява и изследване с бърз АГТ.

С Регламента можете да се запознаете тук:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R0953&from=EN

Текстът, за който питате, е в чл. 3, т.1, в):

Член 3 Цифров COVID сертификат на ЕС 

1. Рамката за Цифровия COVID сертификат на ЕС дава възможност за издаване, трансгранична проверка и приемане на всеки от следните сертификати: 

а) сертификат, потвърждаващ, че на притежателя е поставена ваксина срещу COVID-19 в държавата членка, издала сертификата (наричан по-нататък „сертификат за ваксинация“); 

б) сертификат, потвърждаващ, че на притежателя е направено изследване NAAT или бърз тест за антигени, включен в общия и актуализиран списък на бързите тестове за антигени за COVID-19, съставен въз основа на Препоръката на Съвета от 21 януари 2021 г., като изследването или тестът са извършени от здравни специалисти или квалифициран тестващ персонал в държавата членка, издала сертификата, и сертификатът указва вида на изследването или теста, датата, на която е било направено изследването или теста и резултата от изследването или теста (наричан по-нататък „сертификат за направено изследване“); 

в) сертификат, потвърждаващ, че след положителен резултат от изследване NAAT, извършено от здравни специалисти или квалифициран тестващ персонал, притежателят е преболедувал инфекция със SARS-CoV-2 (наричан по-нататък „сертификат за преболедуване“).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ст
    Стори
    45 -2
    11:26, 14 сеп 2021
    Тогава с антигенен не трябва и да ги карантинирате. Двойните ви стандарти край нямата.
  • 2
    Мл
    Младия младеж
    12 -11
    12:26, 14 сеп 2021
    Ей всичкото е за едните пари .Пари трябват ако знаете днес в Орфей колко акта написах на беззащитни бабички на ромите ме е страх да пиша щото бият.Ама бабичките всичките с актови.Казах всичките ще ва затварям я няма да си носите каските маските глоби до откат с памперси в къщи ще си стоите на кафе ще ми ходят на пазар.Затваряй Хитлер и приятели
  • 3
    Да
    даааа
    15 -2
    13:23, 14 сеп 2021
    всичко е за пари
  • 4
    Ва
    Ваксер
    12 -26
    14:11, 14 сеп 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ве
      Вексер
      8 -7
      14:17, 14 сеп 2021
      Ау бате немой така с лошото ша сложим иглата и проблема ришен как ришен ва бате .Туй брат манго от Израел каза на нас направо абукате ни слагат ва бате ти игла.Нема игла ша има чип да глидаме бизплатно порно обещал игла
  • 5
    Те
    те ви подвеждат
    23 -1
    14:25, 14 сеп 2021
    Това не е никакъв отговор.Вас ви интересува чл.3, т.1.б).Защо ви пращат да четете следващата точка като вие питате за чл.3,т.1.б) Неразбории колкото си искаш в тази държава.Преболедувала ли е, преболедувала е, всичко останало са организационни подробности.Явно лабораториите имат голямо лоби и искат да вземат пари за по скъпия тест.
  • 6
    Да
    Да е ясно
    5 -1
    08:36, 15 сеп 2021
    Боледувал, не боледувал, ако не са те жигосали като добиче, няма да имаш сертификат, за да посещаваш смърдящите им страни.
Последни новини