Бум на родените с малформации бебета

"50 жени са родили близнаци и 6 – тризнаци през първите 6 месеца на годината в Специализираната АГ-болница във Варна. Не всички са заченати инвитро", коментира фактите управителят на болницата д-р Петър Атанасов, предаде Стандарт.

Тревожен обаче през юли е броят на родените бебета с малформации. Данните сочат, че за месеца те са пет, а от началото на годината - девет. През юли две от децата са били с тежка мозъчна малформация, известна като синдром на Дънди Уокър, едно е със синдром на Ларсен, едно със синдром на Корнелия Деленге и други.

Според специалистите, причината за това явление са прекараните вирусни заболявания от родилките, липсата на редовно наблюдение в женските консултации, както и генетичната обремененост. Д-р Атанасов е категоричен, че ако бременните си направят морфологичен анализ, какъвто се извършва в генетичните лаборатории във Варна, то много по-рано биха се установили отклоненията и бременността може да се прекъсне.

Най-често раждания със синдром на Даун се наблюдава при бременни над 35 години, а от родилите бебета с малформации има и доста млади майки с първа бременност. Повечето от тези бебета се оставят от родителите в Дома във Виница.

Напоследък се увеличава и броят на недоносените, като в неонатологията в момента са настанени 60, от които 20 са в интензивния сектор. Под 1 000 грама са 6 недоносени, а най-малкото отгледано момиченце е тежало само 750 грама.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини