От самотата ни става студено

Канадски психолози от Университета на Торонто са установили, че изразът "хладен прием" не е само метафора.

На доброволци, обект на лошо отношение от страна на колегите, температурата в помещението се е сторила по-ниска, отколкото на другите, "стоплени" от приятелска дума или похвала, съобщи сп. "Сайънс".

Ченбо Чжун и Джофри Леонардели от Университета на Торонто са извършили опити с 65 студенти, разделени на две групи. Част от тях са били порицавани, а другите - хвалени.

След това са били накарани да кажат каква е температурата в помещението, в което е бил извършен опитът. Оценките са се движели от 12 градуса по Целзий до 40 градуса по Целзий.

Средно хората, които са мислели за доброто отношение към тях, са възприемали, че температурата е с 2,6 градуса по-висока. Учените извършили и още един експеримент. Играли на компютър крикет.

На едната група машината непрекъснато "подавала" топки, а другата почти непрекъснато пренебрегвала. След играта всички участници отишли да се нахранят.

Студентите, игнорирани от компютъра, си взели гореща супа или кафе, а другите предпочели чипс или сода.

Според авторите на изследването, резултатите убедително доказват, че чувството на студ може да е свързано не само с обективната температура на околната среда, но и със субективни преживявания - със самотата например.

С тази теория е съгласен и Джон Барг от Йейлския университет. Според Чжун, феноменът може да е свързан с детските ни преживявания - ние асоциираме топлината с родителите си, които са се грижили с много любов за нас.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини