Летим с лифт над Орлов мост

Ей сега литвам! До пет минути съм при теб!" Колко яко звучи! Вместо познатото: "В задръстване съм, ще пристигна след час."
И това не е фантастика. Неотдавна изплува официалното писмо до транспортната комисия в общината - над Цариградско шосе да се изгради лифт. С лифта чудесно ще се оправдае името на Орлов мост, който ще се превърне в началната му спирка и хората ще политат като същински орли към спалните си в жк "Младост". Новото прелетно транспортно средство трябва да е хибрид между лифт и трамвай, а релсите му ще са закрепени на пилони, развива идеята си инж. Румен Марков. Според него инвестицията за въжения релсов път щяла да е малка. Трасето трябва да стигне до 9-и километър, близо до "Метро", откъдето хората ще хващат автобуси за Кокаляне, Лозен и Панчарево, както и за цяла Южна България. Ще летим на 4,5 м над натовареното Цариградско шосе, а системата ще превозва близо 9000 души за час само в едната посока!
Но какво друго му остава на човек, освен да фантазира. Експертите предупреждават, че до година-две в града ще стане невъзможно движението, но откъм общината нищо не се чува за решаване на проблема. От десетина години се въртят всякакви хрумки - да се редуват колите с четни и нечетни номера в различни дни, да се комбинираме със съседите на път към работното място, да плащаме за влизане в центъра, да паркираме само напряко или само под 45 градуса...

За справяне с проблема общинарите възродиха една стара идея - на Орлов мост да има шосе на второ ниво. Незнайно защо старите архитекти се вързаха, че нещо подобно може да се осъществи, и ревнаха на глас, че центърът на София ще бъде съсипан. На сбирка в Съюза на архитектите беловласите градоустройственици патетично рецитираха "Булевардът под старите кестени", заклеймявайки дръзналите да посегнат на една от емблемите на града. Второ ниво обаче засега, а и за бъдещите 20-30 години, няма изглед да бъде построено.
Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини