Телефонните измамници стават все по-изобретателни

Телефонните измамници определено стават изобретателни, каза пред агенция Фокус експертът от Българска национална асоциация на потребителите (БНАП) Асен Ненов. Той посочи, че в асоциацията често получават сигнали за измами.

"Това не е точно в нашия ресор, защото измамите не са потребителски, а са въпрос, който трябва да се отнесе до полицията", каза Ненов.

Според него при телефонни измами се атакуват две неща в човешката природа - алчността и страха.

Ненов информира, че схемите за измами са два вида. Едната е с цел да се зареди системата с пари, за да може измамите да продължат. Другата е да се изкарат пари от хората за тези измами.

"Т.е., когато измамникът иска да вземе пари по системата "трябва да купите ваучер, защото спечелите еди-какво си", това е захранване на тяхната система с телефонни минути, за да могат да извършват измами. Второто, когато "ваш човек е катастрофирал, трябва да дадете спешно пари", от това печелят те", обясни Ненов.

По думите му, след вдигането на телефонната слушалка, измамниците започват да задават бързо въпроси, за да не може измаменият да реагира бързо.

"Мисленето остава на заден план, емоциите преобладават и тогава хората биват измамени. Установено е, че ако има друг човек до този, който говори, измамата не може да се случи. Измамниците атакуват хора, които са сами, и то на по-сериозна възраст", каза Ненов.

Той посочи, че схемата работи, когато измамникът задава повече въпроси и жертвата отговаря на тях. За да се защити, жертвата трябва да започне да води разговора, да бъде активната страна. Тогава разговорът приключва бързо.

"Ако съобщението е "аз съм еди-кой си, ваш близък катастрофира, трябва да му дам пари", веднага трябва да последва затваряне на слушалката и да се обади на съответния близък. Има си начини, по които може да се реагира", посочи Агов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини