Рила гори

Продължава започналият в сряда пожар на територията на Националния парк "Рила" в м. Аразманица, съобщи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Благоевград Гергана Моралиева. Огънят бушува на 30 км от Благоевград.

По груби изчисления огънят е обхванал около 700 декара площ, от които 200 декара гори, уточни тя и припомни, че пожарът пламна на 3 септември около 17 часа, причинен най-вероятно от мълния.
Гасенето е затруднено от труднодостъпния характер на местността. В момента с огъня там се борят около 130 души - пожарникари, полицаи, горски работници, служители на Националния парк "Рила" и на предприятието "Язовири и каскади", група, изпратена от община Благоевград, каза Моралиева. Правят се просеки, за да се ограничи огънят в недостъпната за протипожарна техника местност. През цялата нощ на място е имало дежурни огнеборци.

Със съдействието на "Язовири и Каскади" е осигурена вода по канал за напояване. Четири мотопомпи теглят вода от канала и по шлангови линии от 400 метра водата достига до непристъпните за техниката места.
Вчера пожарът бе локализиран, но вследствие на вятъра отново са припламнали огнища, припомниха от областната дирекция на полицията.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров вече поиска съдействие от всички компетентни институции за овладяване на разрастващия се пожар в Рила, съобщиха от министерството.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини