Мастит земеделец одрусан с 2 бона за предизвикване на пожар

Почти всички пожари през лятото тръгват от земеделските площи

Едър земеделец ще бъде глобен с поне 2 хиляди лева заради предизвикване на мащабен пожар около селата Щит и Равна гора общ. Свиленград, в края на миналата седмица. Огънят, който избухна в късния следобед в петък, изпепели близо 1000 декара лесонепригодни площи и нискостеблена растителност и анжажира 4 противопожарни екипа от три общини. Десетки служители на горското се втурнаха да помага, защото откъм Щит техниката нямаше достъп и се вървеше пеша. Причината за пожара е до болка позната-разчистване на пасища. Собственикът на пасището е установен и в момента се издирва за да бъде глобен. Огънят възникнал поради нарушена технология при рязането на храсти и треви и липсата на елементарни противопожарни мерки.

В момента собствениците на пасища ударно ги освобождават от излишна растителност за да могат да кандидатстват за субсидии. Заради 30-те лева на декар обаче избухват пожари, които ангажират техника за стотици хиляди. През миналата седмица от областната пожарна се заканиха, че спипат ли земеделец като причинител на пожар, ще го глобят с минимум 2 бона по закона за МВР. Отделно, ако има щети.

Големите щети при Щит и Равна гора са се разминали благодарение на огнеборците. Спасени са 120 декара житни посели и десетки декара смесена гора. Пожарникарите обаче имат съмнения, че пожарът е като под индиго на онзи, който избухна при Дрипчево преди седмица. Тогава пак от разчистване на пасища тръгна стихия, която застраши двете села и изпепели житни ниви. Ако се докаже, че собственикът на земите един и същ, провинението му ще се разглежда като опасен рецидив и ще бъде даден на прокурор.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини