Кошмар: 28-годишна с остеопороза, 25 от 35 прегледани-с проблем

Хасковлийки от всяка възраст се прегледаха днес

Кошмарни резултати дава стартиралото днес в хасковската Здравна инспекция промоционално изследване на костната плътност. То е главният показател за наличие на социално значимото заболяване остеопороза. Сред хората с проблем е и 28 годишна хасковлийка, при условие, че нормалната възраст за първите признаци на остеопороза е след менопаузата, т.е около 50-те години. 

25 от 35 прегледани до 11 часа хасковлийки, имат проблем с намалена костна плътност. Повечето са с остеопения /предболестно състояние/, но има и не малко, с вече настъпило заболяване. При тях костната плътност е под -2.5 единици, при нормално състояние от -1.При такъв резултат, пациентът се пренасочва към допълнителен преглед с Декса скенер, който единствен дава точен резултат до каква степен е прогресирало заболяването. Тук обаче проблемите са два-първо, че прегледа на Декса е платен, с поне 40 лв, и второ, че най-близкият скенер е в Стара Загора. 

За преглед днес са записани 95-ма души, до една жени, уточниха от софийската „Асоциация за жени без остеопороза“. Не че мъже не се преглеждат, просто заболяването е предимно при жените. Настъпва след като организма спира да произвежда полови хормони, което при нежния пол става по-рано от мъжете. От друга страна, дамите губят много костна маса, когато стават майки. От техните кости се извлича необходимия калций за костната система на растящото в утробата им дете. Подобно на 28-годишната ни съгражданка обаче, и други нераждали жени имат проблем с костната плътност. Причините може да са много, например че липсва витамин D, който транспортира калция от кръвта в костите, разясни консултантът към хасковската РЗИ д-р Лиляна Михайлова. Възрастовата граница на болестта продължава да пада драстично. В пенсионна възраст остеопорозата пък води до тежки счупвания, които обездвижват пациента и могат да доведат до смъртта му. Ранното откриване на заболяването позволява компенсиращи усилия, главно с променена диета, включваща мляко, плодове и зеленчуци или пък приемане на калций в чист вид. 

Със здравословната идея за профилактика е организиран и днешния преглед в РЗИ, който продължава до 17 часа. Той е на преференциална тарифа от 5 лв, при нормална цена от поне 25 при специалист. Може да се прегледа всеки, дори и да не е записан, уточниха организаторите. Заради огромния интерес са отпуснати допълнителни дати-следващата сряда, 24-ти октомври, а днес се разбра, че ще се преглежда и на 25-ти. Нещо повече, правят се постъпки за промоционални прегледи в Хасково и на 1-ви ноември, но засега това не е официално потвърдено.

Тел. за записване за следващите прегледи: 0884 714 439

Г.Христов

Организаторите сръчно се справяха с наплива
Д-р Лиляна Михайлова бе консултант на прегледите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини