Взривател за гранатомет минира дворна чешма

Взривателят и чешмата

Взривател за ръчен противотанков гранатомет /РПГ/ изненадващо „цъфна“ в мивката на дворна чешма при разчистване от новия собственик на етаж от къща на ул." Груди Кирков" в Димитровград. Преди дни, човекът купил жилището и решил да го приведе в ред според собствените си разбирания. Заел се да вкара в експлоатация и неработещата от години чешма в двора. Измежду боклуците и строителните материали в коритото обаче се появил и новичък пластмасов цилиндър с военни означения. Предметът с размери 6/35 сантиметра въпреки наглед безобидния си вид, съдържа заряд за изстрелване на тежки противотанкови гранати на 300 метра разстояние.

Взривателят е открит в 16.50 в неделя. Откривателят му незабавно се обадил на 112, а пристигналата полиция отцепила района. До обяд днес се чакаха военните да пристигнат и изземат боеприпаса. По процедура, той трябва да бъде обезопасен, транспортиран и взривен на специален полигон.

По мнението на експерти, взривателят е безопасен, защото липсва капсул-детонатора. На практика, зарядът не би следвало да гръмне дори да бъде налаган с чук. Естествено униформените категорично забраниха подобни експерименти и търпеливо чакаха специализираната армейска част, която идваше чак от Корен. Там местните армейци трескаво подготвят започващото утре национално военно учение на спецчасти от Българската армия, което ще бъде наблюдавано и от президента.

Най-спокойни в цялата ситуация бяха хората от минираната къща. Те преспокойно си тръгнали на работа тази сутрин, като само изяснили, че заряда не е техен и нямат никакви претенции към него.

Г.Христов

Това изстрелва тежките противотанкови гранати
Адрес "Груди Кирков"16 се оказа миниран, но това въобще не притесни живеещите там
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини