След рибарски уикенд - боклуци вместо риба

След рибарски уикенд на яз. Кърджали

Пълна мизерия остава по язовирите след рибарските уикенди. За това сигнализираха възмутени наши читатели, които с очите си видели купищата боклуци, затлачващи водоемите след съботно-неделното нашествие на въдичари. По думите им, това се случва на всички по-големи язовири в областта. Конкретният пример, подкрепен със снимки, е от язовир Кърджали. Любителският кадър е запечатал колосално количество смет, задръстило един от шлюзовете по огромната язовирна стена. По думите на местни, боклуците видимо се увеличавали след уикенда и това било всеки път. Снимките не оставят съмнение - става дума изцяло за битови отпадъци. 

Цялата смет тръгва по каналите от язовира и финишира в прословутото „Водно огледало“ на Кърджали. В понеделник понякога то изглежда като помийна яма, ядосват се кърджалийци. Редовни посетители на яз. Ивайловград пък настояват, че гледката в някои от ръкавите е още по-фрапираща. Освен битови отпадъци, там се изхвърля и оборска тор и строителни материали. Така било на всички държавни язовири, относително чисто било само на частните. 

Поводът за възмущението на читателите обаче е двоен. По думите им, след всеки уикенд водоемите видимо се изпразвали от риба. Местенца, на които плувката потъвала редовно, ставали "по-мъртви от току що напълнен басейн“. Според дългогодишни въдичари, напоследък много от рибарите гледали на заниманието не като на хоби, а като на начин за прехрана. Затова безогледно се ловяла дори и маломерна риба, а ловуването ставало с мрежи, търмъци, куки, ток и всякакви варварски способи. 

„Използват природата като дойна крава, като дори елементарно не се грижат за нея. Скоро рибата ще изчезне и зарибяванията няма да я върнат“ прогнозират авторите на сигнала.

Г.Христов

На път към водното огледало на Кърджали
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини