Когато им отказват секс, мъжкарите се пропиват

Ето ги и самите плодови мушици, участвали в изследването. Сн.: http://www.sciencenewsblog.com/blog/

Лишените от секс мъжки дрозофили предпочитат алкохола пред обикновената си храна, доказаха американски учени. Улрике Хеберлай от университета на Калифорния в Сан Франциско е убедена, че откритието е валидно и за хораta. Има надежда, в случай че се потвърди, ново лечение да получат страдащите от алкохолизъм или депресия мъже.

Дрозофилите са доста използвани за експериментите на учените заради пълен контрол върху тяхната биология в лабораторни условия. Резултатите от изследването са prietiпубликувани в сп. "Сайънс".

За експериментас женска муха, която току-що била правила секс била поставена в контейнер. При нея поставяли една по една мъжките. Дамата не била никак заинтригувана от потенциалния любовник, бягала, ритала и да го държала настрани по всички възможни начини. И така по три часа на ден, ден след ден. На отхвърлените мъжкари след срещата в контейнера предлагали обикновена храна и такава, напоена с алкохол.  На петия ден отритнатите самци неизменно избирали алкохола и направо се напивали.

Щастливите любовници имали противоположно поведение. Тези, които били събирани с благоразположени дами, нямали интерес към алкохола.

За избора е отговорно съединение в мозъка на дрозофилите, наречено NPF. При липса на секс системата изпитва дефицит, дрозофилата търси какво друго може да й донесе удоволствие и се обръща към алкохола.

Секстерапията не е от вчера, но ще се лекува ли алкохолизъм и депресия чрез нея? Или ще имаме ново хапче - с ефект като след секс. Така или иначе, поне сме наясно защо плодовите мушици се алкохолизират.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини