Розовият цвят не съществува

Любимият цвят на нежния пол, розовото, вероятно изобщо не съществува, разкриват учените, предаде ANI.

Проблемът според изследователите се крие във факта, че розовото е комбинация от червено и виолетово - два цвята, намиращи се на противоположните полюси на светлинния спектър.

По тази логика, теоретично, съществуването на розовото в природата е невъзможно без извиването на цветовете в дъгата, позволяващо на червеното и виолетовото да се смесят.

Когато се вглеждаме в розов обект ние всъщност не виждаме розовите дължини на светлината, а полученото субективно цветово усещане е просто резултат от съвместната работа на очите и мозъка.

В резултат, обектът само привидно изглежда розов, тъй като определени дължини на вълните на светлината биват отразени, докато други се абсорбират или „гасят” от комбинацията между пигментите.

Поради това розовото е само отразен цвят, които се вижда поради това, че мозъкът проектира и възприема приетата през очите светлина.

В този ред на мисли, Робърт Крулвич, водещ на научнопопулярното радио шоу "Радиолаб", описа миналата седмица и друг „измислен” цвят – кадифеното.

Въпреки това, Джил Мортън, професор в Университета на Хавай, работила като консултант за марки като „Xerox”, „Kodak” и други, не е съгласна с подобни твърдения.

„Разбира се, розовото е цвят. Но същевременно с това не е част от светлинния спектър. То е допълнително-спектрален цвят, който се генерира при смесване” – споделя на сайта “popsi.com” Мортън, цитирана от Дейли Мейл.

„Ако вземете тубичка с червена боя и добавете бяла, ще получите розово. Ако работите с червен акварел, към който добавите много вода, то вие отново ще получите розово.”

Технически е правилно, че розовото не съществува в цветовия спектър на дъгата, но е възможно при смесване на останалите цветове то да се генерира... Тук говорим за сетивното възприемане на визуалния свят”, добавя тя.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини