Кражби на пари в Езиковата, спешно купуват още камери

Срамота: децата станаха обект на кражби

Поне 5 случая на откраднати пари и скъпи телефони има в хасковската езикова гимназия през последните две седмици. „Изгорелите“ деца са от 9-ти до 11-ти клас, с едно изключение- всички са момичета. Парите са взети от джобове и чанти оставени в класната стая докато децата са в други кабинети. Липсващите суми са до 60 лв. Изключение прави 11-токласничка която се разделила със скъпия си мобилен телефон Самсунг Галакси S. Ако марката е вярна, този модел телефони върви на пазара между 560 и 640 лв.

Серията кражби е започнала преди около две седмици. Оплакали са се деца от 9-ти клас. Изчезнал бил мобилен телефон и пари. Ръководството на школото прегледало записа на видеокамерите, разположени по коридорите. Оказало се обаче, че вратите точно на тези стаи се падат най-в дъното и камерите, разположени само в единия край, не ги ловят. Училището свикало незабавна среща на училищното настоятелство, където било решено да се закупят още 6 към сега наличните 14 камери, за да се обхванат и срещуположните краища на коридорите.

Междувременно кражбите продължили. 11-токласничка изплакала че и го няма скъпия самсунг. В същото време 10-токласник пък се оплакал че му липсват 300 лв. После се разбрало, че всъщност момчето май загубило тези пари в дискотеката. Учителите се надявали телефонът да се появи, забравен някъде. Често явление било учениците да намират портмонета, ключове, телефони и лични документи и да ги предават чинно на охраната. „Случва се при охраната или при мен да има по няколко портфейла. Нито лев в тях не е пипнат и децата си ги намират“ обясни директорът Пенка Делиева. Междувременно са разпитани всички деца и помощен персонал, при пълно съдействие от тяхна страна. Случаят можело да се отбележи в графата загубен телефон, но скъпият апарат имал устройство за проследяване. Чрез него, оправни ученици открили че телефонът се появил в магазин за мобилни апарати в Хасково, откъдето бил скоростно продаден.

Последният случай е от вчера. 3-ма десетокласници са изгорели с общо 110 лв-60 , 40 и 10 лв. „Едно от момичетата много плака защото си събирала паричките дълго време“ разказа съученичка пожелала да не бъде цитирана.

Случаят прелял чашата. Директорът Пенка Делиева спешно свиква утре ученическият съвет, уведомена била детска педагогическа стая. Извадени са нови ключове за кабинетите с изричното настояване, стаите да се заключват при отиване в специализиран кабинет.

„Не можем да сложим камери по стаите им. Нарушаваме личните им права. Нямаме право да ги претърсваме, отделно че това е брутално и неморално. Без сериозно доказателство, не можем да обвиним никой“ каза Пенка Делиева, която днес си разваляше рожденият ден покрай тези проблеми.

Не е изключена и вероятността за проникване отвън. „При 900 деца няма как охраната да помни всички лица“ честно си признаха от ръководството на школото. Честа практика било учениците да си забравят документите за самоличност. Докато ги проверяват дали са от класа, за който казват, се губи време и децата получават неизвинени отсъствия.

Поредицата кражби обаче говори по-скоро за вътрешен човек/хора, който да знае кога кой клас е на физическо или в кабинет по специализиран предмет, и кои стаи са със загубени ключове и съответно-отворени.

В училището тече интензивно вътрешно разследване.

Г. Христов

Училището е едно от най-добре оборудваните с качествени камери
Те обаче са разположэени във фоайето и единия край на коридора
На практика, дъното на коридорите почти не се вижда
Директорът Пенка Делиева спешно организирала закупуването на нови камери
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини