Хлябът няма да поскъпва засега. Преглед на регионалния печат

"Хлябът 70 ст.поне още 2 седмици" съобщава "Новинар Юг". Вестникът се позовава на думите на Тодю Тодев, шеф на хасковския хлебозавод, който успокоява, че до края на март въобще не планира повишение на цената на насъщния. Същевременно Тодев анонсира, че ще се разглежда евентуална нова цена след поскъпването на тока от 1-ви юли. С други думи, хлябът няма да поскъпва поне още 14-15 седмици. Никой от другите по-малки производители в региона не могат да си позволят да пускат самуните на по-висока цена, не че не им се иска, когато мастодонта на регионалния хлебен пазар продава евтино.

"Разследват палеж срещу замшефа на Битака", водещо на крими страницата. Съмнения за умишлен палеж на служебната Мазда на Ангел Колев разследват хасковски и димитровградски спецченгета. Маздата изгоряла в края на миналата седмица пред дома на Колев в село Крепост.

Това село засега влиза непрекъснато в черните статистики. Вчера в зверска катастрофа пострадаха двама от Крепост, 23 годишно момиче намери смъртта си. Да направят един курбан за здраве, да се отърват от тая лоша прокоба.

Такава май има и за Димитровградския битак. 100 грама тротил гръмна пред дома на шефката на Колев и на пазара Лидия Николаева преди години. Подобен атентат имало и срещу предшественика на Колев. Никой от случаите не бе разкрит досега.

"Свързаха Бориславци и Малки воден предсрочно". Областното пътно управление направи обходен маршрут на мястото на скъсания мост между двете села. Мостът бе единствената им връзка. Без него животновъдите пресичаха с лодки, натоварени със слама и фураж, ръкава на язовир Ивайловград за да нахранят животните си. Новият път минава през дере където водата се е отекла. Изграден е временен мост.

"Лешниково търси пари за 132 годишната си църква". Лешниково бе едно от селата, които пострадаха най-много от наводненията, но църквата се руши не заради тях. Отдавна зид по зид на религиозния дом пада. Въпреки че са много религиозни, хората не смеят да влизат в съборетината. По този повод в материала има култова реплика: "Нашите хора ги е страх да влизат в църква, в гробище-още повече...." Явто входът в едното се тълкува като пряк път за другото.

Вероятно поради тази причина хората от Лешниково отиват в съседното Иваново, но там божия храм се отваря само за големите празници.

"Газ от Бойлер уби майка и дъщеря"-челно заглавие в "Хасковска Марица". Денка Христова влезла да изкъпе старата си майка в дома им в село Малко Градище, Любимешко. Влезли и ..не излезли. Съпругът на Денка и тъста му били на двора. По едно време ги жегнало нещо, заради голямото забавяне на жените-влезли в банята и ги заварили бездиханни. Опитали да направят изкуствено дишане, но всичко било напразно. Банята била с газов бойлер, вероятно се е запушил отдушника, предполагат огнеборци. През отдушника излизат отработените газове. Ефектът от натрупването им е същия, както ако оставите запалена кола в затворен гараж-кислороден глад. Полицията разследва случая.

"Пращат още прокурори за язовир Иваново". Разследването на язовира убиец, край Иваново ще се води обвинител от Върховна касационна прокуратура и от Пловдивска апелативна. От хасковска страна са ангажирани трима окръжни прокурори и 6-ма следователи.

"Тежка катастрофа отне живота на 23 годишна". 23 годишната е Антония Кръстева от Димитровград. Тя била в БМВ-то на приятеля си от село Крепост, Васил Генов, което се преобърна зверски по пътя Хасково-Димитровград, на 200 метра преди разклона за Крепост. Антония издъхнала на място, Васил е с тежки наранявания. Ранният час на инцидента, 6.50 вчера, предполага възможно заспиване на водача, защото возилото излита от абсолютно равен и прав участък от пътя. При всички случаи обаче има висока скорост, защото колата се е търкаляла близо 100 метра.

"1977 абитуриенти искат матури". Всъщност толкова са 12-токласниците в областта. Предполага се че всички искат матури, макар да не е много ясно дали матурите ги искат тях. Всяка година има стотици скъсани. Точно заради тези не може да се каже точният брой на тазгодишните участници в зрелостните изпити. До 23-ти март се подават молбите за допускане до матура. Окончателния списък обаче ще бъде готов едва след края на учебната година, тъй като може да има двойки за годината, а въпреки мерака, такива абитуриенти автоматично отпадат от матурите, тоест остават дори без средно.

"14.50 за кило агнешка мръвка" водещо на стр.2. Миналата година по това време, стоката е вървяла 10-11 лв за кило. Не че и таз година няма да има евтина мръвка, но няма да е от България. После ще има вопли "спасете родното производство",  ама при такива разлики в цените е трудно да избереш българското.

След като има предложение да ядем шоколадови яйца вместо истински за по 50 ст, сега вместо блеещо, можем да преминем на грухтящо или крякащо. На бърза ръка цените на агнешкото ще паднат, след като призивите за здрав разум и умереност явно не трогват търговците и те се опитват да ни съдерат и последната ни кожа.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини