Треснаха 7 рибари, замятали без билет

Според ИАРА, въдичарите са главната опасност за рибата

ИАРА тръгна да глобява. За последната неделя бяха санкционирани 7 въдичари замятали без риболовен билет. И седмината „ловували“ на река Марица. Съставени са им актове, за сума до 50 лв.

След близо месец затишие, изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури възобнови контролната си дейност. Досега това бе невъзможно, защото инспекторите на агенцията бяха ангажирани с издирване на телата на удавени в големия потоп, който сполетя областта, както и с инспекция на язовирите. Плюс лошото време и придошлите води в реки и язовири, което правело почти невъзможно осъществяването на контролна дейност и според ИАРА, бракониерстването.

Първите актове са именно на въдичари. Нееднократно шефът на хасковската агенция д-р Милчо Милчев твърди, че главната опасност за рибното богатство в региона не са бракониерите с мрежи, а любителите рибари. Според Милчев, рибарите далеч не се ограничават с улов на разрешените три килограма риба на ден, а при огромния брой въдичари в областта, това нанася непоправими щети на рибните запаси. Плюс честия улов на маломерна риба, която не се връща обратно във водата, както е по закон.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини