По сто търговци се връзват на ден към НАП

Ако това устройство не бъде вързано с НАП ви носи глоба от 10 хил лв

На ден по 100 търговци от Хасково и областта свързват касовите си апарати към електронната система на данъчните. Връзката позволява в реално време да бъдат отчитани продажбите на на търговеца.

15 работни дни остават до крайния срок припомнят НАП. До момента изискването е изпълнено от около 6 000 дружества в област Хасково.

В началото на февруари техният брой беше приблизително 3 700. По повод характерното за българина изчакване на последния възможен момент, От офиса на НАП в Хасково предупреждават, че времето, необходимо за дистанционна връзка ще става все по-дъгло заради струпването на голям брой заявки в последния момент.

Дружествата, приемащи плащания за стоки и услуги само по банков път, нямат задължение за осигуряване на дистанционна връзка. Ако пък имате регистриран касов апарат, но след 31 март няма да го използвате, а ще се разплащате с контрагентите само по банков път, то устройството трябва да бъде предоставено на съответната сервизната фирма за демонтаж на фискалната памет. При тази операция се издава Протокол, екземпляр от който в 3-дневен срок следва да бъде заверен в компетентния офис на приходната агенция.

От свързаните до момента с НАП в Хасковско най-много са търговците в сферата на услугите – хранителни магазини и магазини за дрехи и стоки за бита, питейни заведения, обекти за медицински услуги, аптеки.

На 2 април инспекторите на НАП ще започнат проверки и всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка ще бъде санкциониран с до 10 000 лева глоба, а обектът му ще бъде запечатан докато изпълни изискването.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини