Смъртоносна чиконгуня дебне на морето

Азиатски тигров комар в действие

Смъртоносните хеморагични трески с екзотични имена Денга и Чиконгуня са напълно реална опасност за летовниците по морето тази година. Здравни специалисти са констатирали в бургаско гнезда на опасните азиатски тигрови комари. Кръвосмучещите „азиатци“ започват да жилят след като температурите скочат над 18 градуса. Те са преносители на куп заразни заболявания, сред които и двете трески Денга и Чиконгуня. Характерното за по-често срещаната Чиконгуня е че прилича досъщ на Грип-ставни и мускулни болки, висока температура. Характерни са остри ставни болки които продължават до три месеца след началото на заболяването. И най-тежкото последствие кръвоизливи в черния дроб и далака, често завършващо с летален/смъртоносен/ изход.

Предупреждението за наличие на популация азиатски тигрови комари по нашето Черноморие направи днес епидемиолог №1 на областта д-р Снежана Иванова. По думите и, все още не може да се определи размера на популацията комари в Бургаско, понеже сега насекомите са в летаргия, заради студеното време. Малките гадинки, са по-малки от обичайните за България комари, но си приличат по едно-хапят само женските и то не само за 8-ми март.

Иначе заразната заболявания в региона са абсолютно под контрол. Няма нито един случай на инфекция в наводнените райони по време на потопа от началото на февруари. Месец по-късно смело може да се твърди това, понеже инкубационният период на повечето заболявания вече е преминал. Малки съмнения има за хепатит понеже инкубацията там е 45 дни. Осигурена е ваксина за хепатит А за 353 деца от 2 до 18 години, от потопените селища.

ОРЗ-тата и Грип са само 155 на 10 000, при епидемичен праг 340 на 10 000 така че грипна вълна тази година няма да има. Варицелите са 123 за месец, като в още няколко хасковски детски градини се прилагат карантинни мерки, заради заболели деца. Карантината се изразява в недопускане в градините на деца, които не са боледували шарката.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини