Без изненади: Двете фирми взеха дървата на Хасково

Търгът на държавното лесничейство мина вчера без всякакви изненади. Както писа наскоро Haskovo.net, две фирми са спечелили търга, и двете са местни, и двете бяха посочени предварително от хора в бранша като сигурни победители.

Основания за това им даваха условията на търга за обществена поръчка. В тях дървата от държавните горски масиви, общо около 30 000 кубика, бяха обединени в два пакета. Цената на всеки от тях бе около един милион лева с ДДС. Условието за сключване на договор бе половината от сумата да се плати предварително. Не е трудно да се посочат фирмите в Хасково, които биха могли да платят 500 000 лева авансово, обясниха търговци на твърдо гориво.

Според шефа на хасковското лесничейство Николай Янчев обаче в търга няма нищо смущаващо. 21 фирми са купили документи за участие в процедурата. 13 от тях са платили депозита – около 21 000 лева за единия пакет, и над 23 000 лева за втория. Две фирми са били отстранени от надпреварата  заради нередности в документите им.

„В комисията участваха представители на държавното лесничейство в Сливен (към тях се числи и хасковското – б.а.), от Стара Загора, юристи. Наддаването беше тайно, офертите бяха в запечатани пликове, за определянето на победителите най-голяма роля играеше предложената цена. Сред участниците имаше достатъчно мощни фирми“, каза за Haskovo.net шефът на Горското Николай Янчев.

Още при обявяването на търга много търговци на твърдо гориво от Хасково обявиха, че условията са дискриминационни. Те обясниха, че голяма част от дървата заминават за Гърция, където цената им е почти двойна. Износът, според търговците, е и една от причините за дефицита на дърва за огрев и скокът на цената им тази зима.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини