Плащаш 150 лв. на адвокат, за да обжалваш 50 лева глоба от КАТ

В първото си решение от тази година Конституционният съд обяви за противоконституционни необжалваемите глоби до 50 лева, налагани от КАТ по Закона за движение по пътищата.

"Когато става дума за осъществяване на правораздаване, а административното наказване представлява правораздаване, съдебната защита винаги трябва да съществува като възможност и никакви съображения не могат да я изключат при положение, че съдилищата са органите, които Конституцията овластява да правораздават."

Това са част от мотивите на Конституционния съд (КС) с които се обявява за противоконституционен чл. 189, ал. 13 от Закона за движението по пътищата. Текстът гласи, че "не подлежат на обжалване наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лв. включително."

Той бе оспорен от омбудсмана Константин Пенчев, който смята, че необжалваемостта на глобите противоречи на чл. 56 от Конституцията, гарантиращ право на защита на всеки гражданин, когато са нарушени негови права и интереси, на чл. 6 от Европейската конвенция за защита правата на човека, на принципа за върховенство на закона.

Висшият адвокатски съвет, който също бе конституиран като страна, представи и някои допълнителни аргументи - хипотетично няма пречка да се налагат неограничен брой глоби до 50 лв., като общият им размер да се окаже значителна сума.

По делото са привлечени като страни още министерството на вътрешните работи, Народното събрание, министерствата на транспорта и на правосъдието, съюзът на българските автомобилисти. Представителите на изпълнителната власт се противопоставят на искането на омбудсмана.

Интересен коментар правят в мотивите си конституционните съдии по отношение на ниския размер на глобата и нейната „маловажност“. „Този размер (50 лв.) може да изглежда минимален в рамките на цялата система на наказания, налагани за нарушения на правилата за движението по пътищата, но съвсем не е минимален от гледна точка на други обективни критерии, например минимална работна заплата, средна работна заплата и др.“, пише в мотивите.

Решението е гласувано единодушно, докладчик по делото е Красен Стойчев.

Междувременно адвокати припомниха, че в някои закони, например в Закона за устройството на територията, има и доста по-високи по размер глоби, които са необжалваеми.

В същото време някои съдилища продължават с досегашната практика да не разглеждат жалби, които оспорват необжалваеми глоби. От друга страна, законният минимален адвокатски хонорар за обжалване на наказателно постановление на КАТ, е 150 лева. Така излиза, че човек трябва да плати тройно по-голяма сума, ако иска да обжалва глоба от 50 лева.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини