Подпочвени води вещаят нови наводнения в хасковско

Това може да се повтори, опасяват се от "Заман"

По данни на метеоролози, под почвата на село Бисер има по сто литра вода на квадратен метър и това не й позволява да поема водата при снеготопенето, което може да доведе до ново наводнение. Това опасение е изразила областният управител Ирена Узунова пред българското издание на вестник „Заман“. „По моя заповед във всички села ще започне почистването на реките и отстраняването на дърветата и камъните, има също 24-часов контрол на язовирите “Елена” и “Тракиец”, като ме осведомяват на всеки два часа”, добавя още Узунова.

От областната метеорологична обсерватория признаха че има преовлажнение на почвата, но оспориха цифрата. „Че почвата е напълнена с вода до крайност е така, но колегата ви е попрекалил с цифрите. 100 литра на квадратен метър е прекалено много“ категоричен е Спас Александров. Той обаче добави, че пределната полска влагоемност е достигната на 100% дори и 110 %. Цифрите обаче с които боравят метеоролозите са други-на 10 см дълбочина в почвата-30 мм вода, а на половин метър-173 мм вода. Преовлажняването на почвата достига до метър дълбочина. Добрата новина е, че в хасковско почти няма останала снежна покривка, така че снеготопенето едва ли ще предизвика наводнения. Истинската опасност е от проливни дъждове, предупреждават синоптиците.

Въпреки масовата кампания по доставка на стоки от първа необходимост за наводнените, именно Турция първа е осигурила помощ на място, отбелязва „Заман“.Още в първите дни след потопа от Бурса е пристигнал тир – с така наречените “изхранващи продукти” като боб, брашно, олио, които бяха раздаденив с. Бисер, Харманли, Свиленград и Любимец. Мюфтийствата на Кърджали и Благоевград също помогнаха. Изселниците са готови със списък да обезпечат домакинската техника – бялата техника като пералня, съдомиялна. “Много записвания имаме от Турция и от Консулството на Турция в Пловдив. Комшулукът е много силен, слава Богу. Много е важно да имаш подкрепа. “Бурса ще ремонтира църквата в с. Бисер”, каза кметицата на селото Златка Вълкова.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини