Цветанов: Не сме добре с хасковският кмет, няма да сменяме местния шеф на МВР

"Новинар Юг: "Ще има по-тежки наказания за шофьорите убийци"-заглавие на дълго интервю с вицепремиерът Цветан Цветанов, който в края на миналата седмица бе в Хасково на сбирката на областното ръководство на ГЕРБ. До месец-месец и половина в парламента ще се обсъжда проектозакон предвиждащ по-тежки наказания за шофьорите убийци. Повод е зверската катастрофа на миналия Великден в Симеоновград, при която пиян шофьор уби 6 деца. Сред новостите в проекто закона е отпадането на съкратеното производство, което задължава съда да дава на убийците присъди под законовия минимум. В другите акценти от интервюто, Цветанов нарича съдебната система в България неадекватна, като дава примери с дела, които се точат по над 10 години. Така отпада давностният срок и дадена присъда не може да се обжалва на по-горна инстанция. Отношенията с хасковският кмет са много сложни и направо казано-не са добри. ГЕРБ ще продължат да дискутират какви ще са реакциите им към политиката и забележете поведението на Георги Иванов. Това за поведението звучи повече от странно, защото в една друга община ГЕРБ имаха кмет който направи ПТП пиян, ама някакъв дебат, освен в Господари на ефира, не бе забелязан.

Цветанов нямало да сменя подчиненият си Петьо Петров, като шеф на МВР Хасково. Що пък трябвало да го сменя, не става много ясно, освен че ,както твърди интервюиращия "имало слухове".

Още по темата областна сбирка на ГЕРБ: "Недоволен от Иван Петров напусна ГЕРБ". Някой си от членовете на ГЕРБ оставил партийната си книжка, защото бил недоволен от Иван Петров. Обширни цитати от думите на човечеца са добросъвестно поместени в статията. После е питан и Цветанов. Който отговаря, че не знае много за това, но един кмет/на село Добрич/ пък го бил поканил да приеме 141 нови членове.

Оше заглавия извън темата ГЕРБ: "Пускат отнесената жп линия за Трети март". Ремонтът на отнесената от река Бисерска международна ЖП линия върви форсирано и ще е готов за 3-ти март. Ремонтиращият се участък е с дължина 1.5 км.

"Напоителни системи късат дига в Свиленград". Дигата на Марица била умишлено прокопана от "Напоителни системи". От там обясняват, че сторили това в дните след наводнението, докато се ремонтирала скъсаната от реката дига на десния бряг. Целта била ако дойде друга вълна, теренът на ремонта на десния бряг да не се наводни. Пробивът ще бъде запушен в най-скоро време обещават от Напоителни системи.

"Предлагат на комисар Ангелов висок пост, той отказва". На шефът на свиленградската пожарна Валентин Ангелов било предложено да стане замшеф на областната дирекция Пожарна и аварийна безопасност. Той обаче решил да си тежи на мястото и отказал.

Мотивът-по-добре пръв на село отколкото втори в Рим е предложен още от Юлий Цезар преди 2 хил години. Любопитното е, че в този материал, вестникът цитира сайтът "novinarug", който както се съди от името, трябва да е на самия вестник. С други думи, "Новинар" цитира себе си. Интересен подход....

"Болярово преля в събота-положението под контрол". Микроязовир край кв. Болярово преля и наводни централната боляровска улица. Опасност от скъсване на дигата няма, успокояват от областния кирзисен щаб.

"Чудо! 100 бона за спорта в Хасково" Допълнителни 40 хиляди лева за спортните клубове, гласува хасковският общински съвет. Не че с тези 40 хиляди отгоре, спортът в града ще цъфне и върже но е едно добро начало и едно изпълнено обещание. На съветникът от "Гергьовден" Митко Ламбов, който обеща, че ще работи за спорта в общината. Работи.

"Дарен бронхоскоп влиза в употреба след 8 години"-чело на "Хасковска Марица". Модерен бронхоскоп, дарен преди 8 години от шведската армия е "отлежавал" в хасковското Уши, нос и гърло, след като е нямало кой да работи с него. Такива специалисти се обучавали само в София. Сега обаче в града пристига шефът на клиниката по УНГ в Пирогов д-р Асен Меджидиев и бронхоскопът влиза в действие. Меджидиев ще е поредният хабилитиран специалист от София който ще преглежда хасковлии в местната МБАЛ.

"Пари от такса смет харчени за проекти" заглавие над главата. Става дума за едни 2.3 млн лева които са събрани като такса смет, но са разходвани не за почистване, а за финансиране на проекти. Така излиза че града се чисти добре, както винаги е твърдяла администрацията, не със заложените 6.5 млн лева, а с малко над 4 млн лева. През миналата година имаше предложение от Обс такса смет да се намали, защото е много висока, а пък Хасково може да се чисти и с по-малко пари, но администрацията не се съгласи, дори вкара решението на местния парламент в съда.

За какво била цялата работа, допълнителните пари трябвали за "вътрешен заем" на общината. Пък някои се надяват на сваляне на данъци.

"Ток уби електротехник" водещо на крими страницата. Става дума за 40 годишния работник в птицекомбината Митко Миланов, който в четвъртък трагично загина, докато сменял изгоряла лампа. Мъжът е родом от хасковското село Маслиново.

"Зайчев: Потопът отнесе реколта за половин милион лева". Харманлийският винопроизводител се оплаква от щетите които наводненията нанесоха на общината. Между другото, щетите на самия град Харманли нанесени от придошлата Улу дере са по-големи, от което и да е друго наводнено място в областта.

"Джипита от три общини дежурят в спешния портал" тема на броя на стр. 4-та. 61 общопрактикуващи лекари от Хасково, Стамболово и Минерални бани ще обслужват около 90 хиляди пациенти от тези три общини, в новоразкрития дежурен кабинет за неотложна помощ. Досега той бе в "Хигия" но сега се мести в МБАЛ непосредствено до спешно отделение. Така един неотложен пациент може при нужда да бъде обследван от цялата техника и специалисти на МБАЛ. В предишният кабинет имаше само лекари, без дори и клинична лаборатория. А именно изследванията понякога са ключови за решениетот дали състоянието на пациента е спешно или не. Иначе досега, всеки пациент трябваше сам да реши дали е неотложен/за дежурния кабинет/ или спешен/ за линейките. Сега и двете са врата до врата.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини