Наградиха с по 5 хил.лв тримата спасители от Бисер

Атанас Атанасов измъкна от водите 30 свои съселяни с автомобила си

По 5 хиляди лева парична награда получиха днес Атанас Атанасов, Наско Георгиев и Красимир Колев от село Бисер. Имената им добиха национална известност покрай драмата на наводненото село. Тримата млади мъже вадиха хора от потопените къщи с риск за собственият си живот.

Парите им бяха връчени тържествено днес от вицепремиерът Цветан Цветанов, който бе на обиколка в региона, за да инспектира възстановителните работи в района на бедствието.

Цветанов започна обиколката си от ремонтираната дига на река Марица, чието скъсване наводни свиленградския квартал Гебран. Дигата бе възстановена с денонощен труд точно за 1 седмица.

После вицепремиера участва в общоселско събрание в село Бисер. Там той обяви, че селото ще бъде безвъзмездно вдигнато наново и вече са известни фирмите, които доставят материалите и ще строят. Помислено е и за обзавеждането.

Технополис и Булбанк ще закупят цялата необходима бяла техника за засегнатите домакинства. Това са около 80 хил лева, като с тях ще бъде купени перални и хладилници и за 17 потърпевши семейства от Свиленград.

Сред крупните дарители на средства са политическа партия ГЕРБ с отпуснати 1 млн. лева и Български червен кръст, които са събрали над 700 хиляди лева от дарителската си кампания.

„Разходването на помощите ще стане абсолютно прозрачно“ закани се министър Цветанов, който анонсира създаването на централен орган, който стриктно да следи за какво се харчат пари и помощи.

Г.Христов

Атанас Георгиев
Красимр Колев
Награждаването бе в перпълненото читалище на с. Бисер
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини