За 2011-та: По 1 дете изоставяно на ден в Хасково

Децата в домовете намаляват, но изоставянията продължават

Приблизително по 1 на ден изоставено бебе се отчита в Хасково за 2011-та година. Потресаващата статистика изплува от справка в хасковският отдел закрила на детето. По техни данни, за миналата година са работили по 226 случая с деца за които е било необходимо да се настаняват в социални домове, осиновяват или преместват при роднини. Отделно, се е работило по още 166 случая по предотвратяване на изоставяне на дете. На практика, няма как да се разбере че една майка се кани да си изостави детето, без тя да е предприела стъпки в тази насока. За чест на социалните работници в близо половината случаи те са успявали да предотвратят тази възможност. След беседи с родителите и оказване на помощ, 84 деца са върнати при семействата си.

В 40 от случаите обаче се е стигнало до осиновяване. Реалното заработването на тази опция стана възможно след законодателни промени от миналата година, които „олекотиха“ процедурата. 16 деца са дадени за отглеждане в приемни семейства, при така наречените професионални майки. Разликата с осиновяването тук е, че биологичният родител не губи права върху детето.

49 от децата са дадени за отглеждане при близки и роднини. На практика, това са изцяло случаи от ромския етнос. Понеже родилката е непълнолетна/понякога и малолетна/, и няма как дете да се грижи да дете, новороденото отива при баби, лели и прочие.

24 деца са били настанени в бившия дом майка и дете, за деца от 0 до 3 години. В 13 случая, децата са били настаняване в другите два социални дома-Надежда и Асен Златаров.

Цифрата изглежда стряскаща, но е налице една особеност-временно изоставяне на деца, които по някое време се връщат в семействата, обясниха от хасковските социални служби, помолени за коментар. От години се наблюдава явлението майка да ражда детето си-изоставя го и като поотрасне си го взима обратно в къщи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини