6 майки студентки получиха по 2 880 лв

Доста е изгодно да си мама, ако си и студентка

6 майки студентки от Хасково са получили еднократна помощ от 2880 лв за раждане на дете, през месец януари. Подпомагането на учещите родители бе прието отпреди две години и полека лека набира скорост. Доста бъдещи родители обаче пропускат възможността защото не са запознати с условията.

На еднократната помощ могат да разчитат всички майки които учат редовно, независимо в кой университет и независимо в кой курс са. За целта им трябва служебна бележка от учебното заведение в което са записани. Не се изисква удостоверение за сключен граждански брак, но се изисква акт за раждане на детенцето, тоест помощта се изплаща едва при раждане. Особеното е, че майката може да кандидатства за тази помощ ДО 6 месеца след раждането на детето. После губи правата си.

В случай, че бъдещата майка-студентка ще ражда близнаци, помощта става двойна-5 760 лв. Удвояват се и всички останали помощи от държавата, които една майка получава при раждане-250 за първо лв за раждане на първо дете/ 600 лв ако е второ, респективно 1200 лв за близнаци/, и 150 лв за 45 дни болничен преди датата на раждането.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини