Дават дървата на Хасково само на две фирми

Търговците на дърва в Хасково ще купуват цепениците само от две фирми следващата зима

Дървата от държавните гори на региона ще отидат в ръцете само на две фирми. Това става ясно от обявения от държавното горско стопанство в Хасково търг за продажба на дървесина от временен склад.

Според условията на търга почти 30-те хиляди кубика, които се очаква да бъдат добити, се предлагат в два пакета, за които ще се наддава. Всеки от тях е за приблизително 14 000 куб.м., а първоначално определената му цена е близо 800 000 лева без ДДС. С данъка цената приближава един милион лева.

Според търговци на дърва от Хасково условията за търга са дискриминационни и са направени, за да спечелят определени, известни в града фирми. Основания за това твърдение им дава друго условие на търга, което изисква авансово плащане на 50 процента от достигнатата цена. На практика това означава спечелилата фирма да плати близо половин милион лева, ако иска да търгува с държавните дърва. Това поставя по-малките търговци в невъзможност да участват в процедурата.

По данни на местни търговци на твърдо гориво авансово плащане е нормално да има, но предишната година то е било в рамките на 20 процента, което е по възможностите на повечето фирми. Но половин милион вече не е по джоба на всеки търговец.

В писмо-указание от края на миналата година министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов предупреждава шефовете на горски стопанства да не залагат дискриминационни условия в търговете и да не допускат стесняване на броя на участниците. Точно това обаче прави шефът на държавното горско стопанство в Хасково Николай Янчев. На практика той стеснява броя на участниците в търга само до две фирми, при това мощни и платежоспособни.

„Точно така, търсим мощни и платежоспособни фирми, които да не ни създават проблеми“, потвърди пред репортер на Haskovo.net шефът на Горското. Той уточни, че в района на 7-те общини, за които отговаря хасковското горско стопанство, има близо 90 000 кубика дърва, подлежащи на сеч. От тях само 30 000 кубика са държавни, останалите са на общините.

„С влизането в сила на новия закон за горите хасковското Горско стопанство намали служителите си от 110 на 52 души. Сечта се извършва в 300-400 малки обекта, дори аз не ги знам всичките. Не мога да осигуря хора, които да обработват документите на фирмите, ако те са много. Затова предпочитаме да са малко, но да са платежоспособни и коректни“, обясни Янчев.

Вдигането на летвата на авансовото плащане от 20 на 50 процента шефът на Горското обясни с нуждата от пари за лесничейството в предстоящите месеци. „Ние сме на самоиздръжка. Освен за заплати, трябва да осигуряваме средства и за залесяване. Сега например залесяваме с тополи 204 декара в симеоновградско и харманлийско. Разходите за един декар са близо 800 лева. Това без пари няма как да стане“, обясни Янчев.

Според него огромната сума за участие в търга е проблем на самите фирми. „Могат да теглят кредит, например“, обясни той.

Според по-дребните търговци на твърдо гориво пък условията на търга са нагласени така, че да спечелят две определени фирми. Дори назовават имената им. И смятат, че те вероятно се отплащат по някакъв начин за толерирането си.

„Около 30-40 процента от добиваната в района дървесина се изнася, предимно за Гърция“, призна шефът на Горското. По данни на търговците на дърва в южната ни съседка един тон дърва се харчи за над 100 евро.

Някои от фирмите в Хасково вече обмислят да обжалват процедурата по търга пред комисията за защита на конкуренцията.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини