Предприятие с трудова злополука, отново глобено за опасен труд

Данните бяха изнесени на пресконференцията на социалните

Пълно незачитане на безопасността за живота на собствените си работници е демонстрирало ръководството на хасковско машиностроително предприятие. Макар през миналата година в него да имаше трудова злополука, и през тази година се практикува опасен труд. Работниците работят без лични предпазни средства, липсват` помощни средства и адекватно обезопасяване на работно скеле, констатирали са от хасковската инспекцията по труда. На предприятието е наложена глоба от 10 хиляди лева.

Случаят обаче не е изолиран. Още две хасковски индустриални предприятия са глобени за същото, като особеното в случая е, че в едно от тях също е имало преди трудова злополука при това с трагичен край. Там наложената глоба вероятно ще е в двойният размер на санкцията-до 20 хиляди лева, но наказателното постановление все още не е излязло, съобщи експертът на Инспекцията по труда инж. Красимира Стоянова.

Пълната подигравка със законодателството допълва хасковски шеф на голямо предприятие в източна индустриална зона. За трети ! път той отказал да пусне инспекторите по труда на проверка в своето предприятие. За възпрепатстване на служебни лица глобата е 20 бона, при първият, вторият и третия, скорошен случай. С което общо сумите от глоби, които дължи на държавата стават 60 хиляди, но всички до една се обжалват от съда.

Незачитането на трудовото законодателство в региона продължава с 85 случая на злоупотреба с работното време. В мнозинството от случаите, това са работници осигурени на 4 часа, а работещи двойно повече. В 67 случая има нарушаване на заплащането-не се дават пари за извънреден труд, или добавки за стаж и професионална квалификация.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини