Училищни бюджети 2012: Големите хрантутят малките

Училище Кирил и Методи е по-малобройно от детска градина

Делегираните бюджети за училищата в Хасково ще се разпределят по формулата 95 на 5 %, училища/община. Схемата е обсъдена на среща на представители на общината с училищните директори. Отскоро е окончателно одобрена и влиза незабавно в сила.

Макар да става дума за държавна субсидия, общината е първостепенен разпоредител с тези средства и задържа един остатък от 5% за „извънредни дейности“.

Бюджетите на училищата се формират на базата на единния разходен стандарт на всеки ученик в съответното школо. За Хасково той е около 1200 лв на дете. Примерно 600 ученика х 1200 лв. От получената цифра 95 % незабавно се превеждат на училищата за покриване на разходите за заплати и осигуровки на учителите, гориво за парното, ток, вода и телефони, и ако остане нещо-за текущи ремонти. 5 % от сумата остават в общината. 2 % от тях остават в резерв. Той се разходва например за представителни разходи-ако училище от града е домакин на национална олимпиада. От този резерв се отпускат и пари за извънредни ремонти, до 20 хил лева. Необходимостта от този ремонт трябва да бъде доказан от директорът на дадено школо с докладна до Общинският съвет.

От останалите три процента, 0.5% се отчисляват за гимназиалното образование-там където има допълнителни учебни дейности в зависимост от профила на учебното заведение.

Останалите 2.5 % са предназначени за подпомагане на така наречените малки училища. Малки училища са тези които имат до 100, до 200 и до 300 ученици. Общо за общината те са 9, като 7 от тях са селски, повечето от които средищни. Те не могат да се издържат с наличния брой ученици, но ако бъдат закрити нарушават достъпа на децата до училищно образование. Което пък е гарантирано от конституцията.

2 от училищата обаче са в града. Под 300 ученици имат ОУ „Кирил и Методи“/ 253 деца/ и ОУ „Любен Каравелов“ 291 деца. Любопитното е, че в Хасково има детски градини които имат над 300 деца, но въпросните две училища от години се задържат под този санитарен минимум. Положението не се подобри, дори и след закриването на ОУ Алеко Константинов в кв. „Каменни“ през 2008-ма. Макар „Кирил и Методи“ и бившата Руска гимназия, да са сравнително най-близо-децата от „Алеко“ наводниха и без това пренаселеното ОУ „Климент Охридски“. Всяка година ръководството на школото там получава искания да открие повече паралелки за първокласници и всяка година директорът Гинка Райчева приема по 4, и не ще да чуе за повече. За справка „Кирил и Методи имат 1 паралелка първолаци, Любен Каравелов-2.

Именно дотациите от бюджетите на големите/и богати/ училища позволява съществуването на маломерните. Това не се харесва много на потърпевшите директори, но няма какво да се прави-иначе малките училища трябва да фалират и бъдат закрити. Дотацията е много по-лесния начин, отколкото да се изиска от закостенялата държавна система на средното образование да издигне изисквания за повишаване нивото на учебния процес и съответно-привличане на повече ученици.

В този контекст, евентуалното финансиране от държавата на частни училища, залегнало в новия проекто закон за училищното образование, ще урегулира от само себе си системата и ще повиши конкуренцията. Защото децата в хасковско са сравнително един и същ /дори намаляващ/ брой и привличането им в едно училище, ще бъде за сметка на друго.

Така в образованието се въвежда дарвиновския принцип-оцеляват най-пригодените. Иначе остава досегашният, пост-социалистически абсурд, училищата да приближават броя на учениците.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини