По 10 бона обезщетение за още трима загинали в наводненията

Социалният министър Тотю Младенов, областният управител Ирена Узунова и директорът на Агенция "Социално подпомагане" Ивайло Иванов

Наследниците на още три жертви на наводненията в областта ще получат обезщетение от 10 000 лева.

Това обяви на брифинг социалният министър Тотю Младенов, който от вчера обикаля пострадалите райони.  С постановление на Министерски съвет сумата бе изплатена на семействата на 8 от удавените. Утре постановлението ще бъде разширено.

Средствата ще бъдат осигурени за семейството на Нанко Райчев от село Лешник, който получи сърдечен удар, докато гледаше как водите заливат животните му.

Въпреки че телата на Георги и Недялка Бойчеви, отнесени от водите край Маджарово, още не са открити, децата им ще получат помощ. Преди това обаче Районния съд в Димитровград трябва да ги обяви за изчезнали. Най-кратката процедура за това отнема две години. За да не се чакат наследниците законовия срок от областната управа в Хасково са им осигурили безплатна правна помощ.

50 трайно безработни от Свиленград и Харманли са ангажирани от Агенцията по заетостта и ще помагат засегнатите райони до края на март, каза още Младенов.

Министърът допълни, че общо 115 000 лева еднократна помощ са получили 354 лица и семейства, пострадали от наводненията в областта. Еднократна помощ от 325 лева са раздадени на 137 в село Бисер, в Лешниково са подпомогнати 17, в Свиленград -95, Любимец-50, в Гълъбово-40, Раднево-9.

На пресконференцията присъстваха още депутатът Иван Петров, областният управител Ирена Узунова и изпълнителният директор на Агенция „Социално подпомагане“ Ивайло Иванов.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини