Читател: Стената на яз. Елена пробита, надвисва ново бедствие

На снимката ясно се вижда как водата е пробила дигата и е разрушила черния път по билото на стената

Стената на язовир „Елена“ е пробита малко под билото и водата се стича надолу към пострадалото преди дни село Бисер. Снимки от язовира ни бяха изпратени на редакционната поща късно снощи от читател с псевдоним HARI.

Читателят ни обръща внимание на факта, че отливникът на язовира е покрит с мрежи, нещо, което е абсолютно забранено при подобна ситуация. Замрежването наистина се практикува от арендаторите, за да не може рибата да изтече заедно с водата към реката. Но при надвисналата опасност от преливане на водоема това граничи с престъпление, коментираха за Haskovo.net запознати с реалността при отдадените под аренда язовири.

Другата снимка, която ни е изпратил нашият читател, е още по-обезпокоителна. Тя показва как водата е пробила стената и половината от черния път по билото й е отнесен.

По време на бедствието в с. Бисер много институции уверяваха, че няма никаква опасност от скъсване на стената на яз. „Елена“. Кадрите обаче показват, че опасността е повече от реална.

Haskovo.net научи от свои източници, че водоемът се стопанисва от фирма „Никсън-84“. Неин собственик е Стефка Бойчева, съпругата на кмета на село Тракиец Красимир Бойчев. Според нашите източници фирмата е поела контрол над водоема през декември миналата година.

Информиран по телефона, шефът на пожарната Николай Вълчев каза, че преди дни екипи от кризисния щаб са обходили водоема и са го намерили за безопасен. Ситуацията обаче може и да се е променила, заяви Вълчев и обеща да прати нови хора да проверят положението на място. Шефът на пожарната добави, че отговорността за безопасността на съоръжението е на арендатора, при опасност той е длъжен да предупреди.

Haskovo.net ще следи случая и ще ви информира своевременно.

Haskovo.net

Замреженият отливник

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини