Училища и забавачки отбелязаха Международната година на водите

В училищата и детските градини в региона днес бе открита Международната година на водите и празниците на природата. Според екологичния календар те стартират на Световния ден на влажните зони- 2 февруари. Най-мащабно денят беше отбелязан в ОУ „Св.ИванРилски”- Хасково. Учениците от четвъртите класове представиха изложба, презентация и доклади по темата, а малчуганите от подготвителната група проведоха тематично занимани с изработване на апликация и фигурки на „скачащи жабчета”.

ОУ "Любен Каравелов"- Хасково изготвиха специално табло с информационни материали за влажните зони и с логото на кампанията. Учениците от 5, 6 и 7- ми клас посветиха един час по темата. В занятие на клуб "Млад еколог" към школото , те рециклираха хартия при лабораторни условия и рисуваха, изработиха и оцветиха комикси по темата и апликации с водолюбиви животни.

Шестокласниците от СОУ „Любен Каравелов”в Димитровград изработиха и представиха с мултимедия най-големите горски масиви на Земята- Африканската джунгла и Амазония. Десетокласниците изработиха постер, представящ една от признатите от Рамсарската конвенция влажна зона в България– резервата „Сребърна” .

В ОУ ”Христо Ботев” в димитровградското село Крепост също посветиха час на Световния ден на влажните зони чрез лекция и тематична беседа с активното участие на учениците от училището. Децата предварително бяха потърсили материали, за да се запознаят и разгледат 11-те влажни зони в България и опазването им с което показаха завидни познания пред своите връстници и учители.

Малките възпитаници на Детска градина № 3 в Хасково също проведоха тематична беседа, подредиха кът с книжки за природата, изработиха фигурки и нарисуваха познати водолюбиви животни и растения. Подобни и други екоинициативи бяха организирани в почти всички детски и учебни заведения в региона, като РИОСВ- Хасково предварително предостави информационни материали по темата.

През 2012 г. темата на кампанията е „Влажни зони и туризъм”. Световният ден на 2 февруари тази година се отбелязва под надслов: „Туризъм във влажните зони: Едно великолепно изживяване”. Денят се отбелязва традиционно в страната с информационни и образователни кампании с активното участие на ученици, училища, детски градини и университети, които представят открити уроци, изложби, презентации, брошури и листовки и други инициативи. Следващите големи празници на природата са 22 март- Световен ден на водата и 22 април- Международен ден на Земята!

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини