Племенница на Капитан Петко Войвода написа книга за него

В навечерието на 102-годишнината от смъртта на Капитан Петко Войвода негова племенница представи книга за войводата. Томчето със заглавие „ Спомени и памет за Каракирковия род – родът на Капитан Петко Войвода“ на Пенка Чакалова – Генева“ събра днес наследници на знаменателната фамилия и техни приятели в Тракийското дружество. Авторката е внучка на Митрю Каракирков, брат на прочутият хайдутин.

„ В тази книга споделих спомените за Капитана, които съм чувала от баба си. Тя е живяла е същата къща,в която са се родили всички девет Каракиркови деца.“, каза на презентацията Пенка Чакалова - Генева.

Наследницата започва да пише книгата през 2009 година. Две драматични събития обаче отлагат предварителните й планове и книгата излиза от печат през 2011. „ Повече от година не бях сядала да пиша, защото претърпях инцидент. Двете ми ръце и главата ми се подпалиха. След това почина най-малката ми сестра, сподели още авторката.

Пред публиката тя допълни, че книгата е стъпила не само на спомени, но и на много исторически документи.

Пенка Чакалова – Генева е пенсионирана учителка, живее в Бориславци. Родена е през 1938 година в село Малко Брягово, Маджарово.

Капитан Петко Войвода умира на 7 февруари 1900 година.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини