Журналист осъди община за отказана информация

Иван Атанасов

Харманлийският журналист Иван Атанасов осъди община Харманли заради отказ да му бъде предоставена обществена информация. Повод за съдебната битка е доклад на Държавната финансова инспекция, в който според Атанасов, има констатирани 30 груби нарушения, извършени от администрацията на кмета Михаил Лисков.

На 3 септември миналата година журналистът поискал писмено да му се предостави въпросният документ. На 14 септември кметът Лисков писмено му отказва. Тогава Иван Атанасов завел дело срещу отказа му в административния съд в Хасково, който се произнесе в негова полза.

Сред мотивите за отказа, изтъкнати от кмета Лисков, е оспорването на доклада на държавната финансова инспекция пред районния съд в Харманли. Според градоначалника едва след произнасянето на магистратите трябвало да се предостави информация за резултатите от проверката на финансовите инспектори. Съдът обаче не смята така.

Сред другите аргументи за отказа е и интернет страницата на инспекцията, откъдето журналистът можел да вземе доклада, както и факта, че не общината е съставила този документ. Според административните съдии обаче задълженият по закона за достъп до обществена информация административен орган е длъжен да предостави искания документ, независимо, че не той го е съставил. Служебната проверка на съда в официалния сайт на държавната финансова инспекция пък установила, че там са публикувани само обобщени резултати, но не и целия доклад.

В решението си съдът задължава кмета на Харманли Михаил Лисков да се произнесе по искането на журналиста Иван Атанасов в 14 дневен срок.

Тодор Кръшков

Михаил Лисков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини