Ученици умуват: „Как бих се чувствал, ако родителите ми са черни?“

Професор Еламе привлече изцяло вниманието на децата

Върху този въпрос разсъждаваха 6-токласници от хасковската математическа гимназия в анкета по Европейски проект, целящ популяризирането на Африка по света. В проекта партньори са изконните африкански нации Камерун и Буркина Фасо, както и европейските Италия, Франция и България. Като бивши колониални империи, първите две гъмжат от африканци, в България те са екзотика.

Оказва се, че децата не биха се чувствали много комфортно ако родителите им са черни. Макар с присъща на математиците логика, да разсъждаваха така: Ако те са черни и ние ще сме черни и следователно няма да се чувстваме по-различно от сега, когато всички сме бели. Различността със страните, модел на подражание по света, обаче пропукваше тази идея. Въпреки това, децата разбраха, че хората с друг цвят на кожата, са преди всичко хора.

Нагледното потвърждение дойде след малко. Професор Есох Еламе е от Камерун, но преподава във Франция. А днес преди обяд и в хасковското ПМГ. Преподавателят започна час по математика, като съвсем нетипично за родното преподаване, го разнообразяваше непрекъснато със шеги и закачки. Хабилитираното лице бе непрекъснато сред децата и завързваше разговор лично със всеки. Спонтанната реакция на 6-токласниците бе: Голям симпатяга.

Участието на хасковската Математическа е част от голям проект включващ 12 училища от България, включително 3 от Хасково: ПМГ, СОУ „Васил Левски“ и ПГДС. Общото мото на проекта е „7-те цели на хилядолетието“. Сред тях са борбата с глада в Африка и правата на жените там. Дейностите на българските партньори включват изработка на детски книжки с български народни приказки, драматизации по приказки, анкети и културни мероприятия.

Г.Христов

Професорът преподаваше с помощта на децата
Освен камерунецът, в делегацията бе и италианецът Марко Паулетти/ с кафявото яке/
В 6-ти клас се чудят какво е да имаш черни родители
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини