Старческият в карантина. Със 140 км/ч по магистралите. Преглед на регионалния печат

"Почна се:Старческият в карантина", вестник "Новинар Юг". 3-ма от 185-те възрастни хора в старческият дом са се разболели от грип. Още трима от персонала-също. Заради това директорът Вълко Пехливанов забранил посещенията на роднините в Дома и спрял подопечните си да излизат навън. Официална карантина от РЗИ няма, по скоро вътрешни предпазни мерки. Иначе заболеваемостта от грип в региона е все още ниска и е много далеч от епидемичните стойности. Поне официално.

Истинското състояние на болните от грип ще се види след края на първия срок. Болни-здрави сега децата са на училище, щото се оформят оценките за срока. И ударно се заразяват.

"Учениците без почивка между двата срока". Ваканция между първия и втория срок няма да има. Така наречената междусрочна ще бъде към края на февруари. Това уж е направено за да се разпределят равномерно почивките за децата-на всеки два месеца по малко.

"Разкриват 4 нови специалности за бизнеса" 4 паралелки в три училища ще разнообразяват професионалното образование в областта. Най-любопитно е, че хасковското ТМС ще обучава лозаро-винари и агроеколози. Традиционно винарските Харманли и Свиленград отдавна се опитват да наложат такива специалности, но все не успяват.

"Атакуваха кръвните проби за Черния Великден". Делото за шесторната смърт в Симеоновград миналата година най-после тръгна в хасковския окръжен съд. И веднага бе направен опит за отлагане, чрез искане на защитата за връщане на делото в досъдебна фаза, за събиране на още факти. Съдът отхвърли това искане, но защитата атакува кръвните проби, които доказват дали шофьорът Данаил Георгиев е карал пиян. Това твърдение на прокуратурата се крепи на свидетелските показания, както и на взети кръвни проби от Симеоновградската бърза помощ. Адвокатите на подсъдимите Данаил Георгиев и Живко Желев поискаха справка, дали има такъв филиал на ЦСМП-Хасково и кое е лицето, което е взело тези проби.

Има такъв филиал на ЦСМП. И сигурно ще се намери кое е лицето взело пробите. Това е рутинна процедура и всеки фелшер може да каже с колко промила шофира този или онзи шофьор. По интересно е съмнението на защитата, че точно Данаил е карал колата. Положението на тялото му след катастрофата/на задната седалка/ навява съмнения в това, а пък точно това становище се крепи само и единствено на свидетелски показания при това на един човек-третият в колата Христо Иванов.

"От Харманли до границата вече със 140 км/ч". правителството готви изменения в Закона за пътищата, които ще допуснат максималната скорост по магистралите да стане 140 км/час. Така от Харманли до границата пътят ще може да бъде взиман за 20 минути. По скоростните пътища пък максималната скорост да бъде 120 км/час, вместо обичайното ограничение до 90 км/час. За да бъде пътя скоростен обаче, пътят трябва да отговаря на 7 условия сред които и телена ограда отстрани, както и да няма поставени рекламни надписи край пътя.

"Продажба на земите слаби-няма комасация". Земеделската тематика на стр 6. Липсата на уедрени парцели от земеделска земя затруднява инвестирането в нея. Реституцията на земи, след падането на социализма, раздроби нивите на малки нивички и затруднява развиването на сериозно земеделие.

"МБАЛ Света Екатерина надолу с над 800 хил лева", чело на "Хасковска Марица". Само за две години приходите от клинични пътеки на болница "Света Екатерина" са се сринали с 800 хиляди лева, иначе казано с 1/4. Заведението  е съкратило 38 клинични пътеки/1/3/ и е загубило сума ти специалисти. Местната община ще направи всичко възможно да помогне на общинската болница, ударно ще търси външно финансиране за обновяване на сградата на лечебното заведение. Ключов проблем е липсата на нова апаратура. Съответно и на добри специалисти които да лекуват с нея. Предупрежденията на лекари и експерти обаче се подминават от политиците, дори и когато те са бивши лекари.

На фона на липсата на апаратура и специалисти, началникът на здравната комисия към местното Обс д-р Вълчо Митрушев предлага екстравагантната идея за възстановяването на второ вътрешно отделение и Инфекции. В тези отделения са пневмониите и заразните заболявания, които носят солиден приход от клинични пътеки. На книга. Без лекари и апаратура ще носят само загуби.

"Спряха Лео Меси на Капитан Андреево". Над 2000 спортни екипа менте с името на каталунската звезда Лео Меси, бяха заловени на границата.

"Пуснаха реекспорта на турски стоки за Русия". След протестите на превозвачите, Държавната автомобилна администрация отмени разпоредбата си, която забраняваше реекспортът на турски стоки за руския пазар. Търговията с Русия е на квотен принцип. България не може да си изпълни квотите, Турция пък системно ги надхвърля. С помощта на българските превозвачи, турските фирми ползват и нашите разрешителни.

"Медици спасяват почернените родители в съда", водещо на крими страницата. Човек може да помисли че показанията на медици са помогнали на почернените родители да обърнат благоприятно развоя на делото Черния великден. Всъщност става дума за идването на линейка която да окаже първа помощ на майка, на която и прилоша. Иначе цял ден вчера, родителите на 6-те загинали деца в зверската катастрофа миналия Великден, трябваше да съпреживяват отново своята трагедия. Делото тръгна с разпит на свидетели и така ще продължи до петък.

"Инвеститорите в зелени мощности ще намаляват" . Промени в закона отказват мераклиите да печелят от ветрогенератори и соларни паркове. Досега, законът гарантираше преференциални цени, на които да продават тока си на НЕК, които пък бяха длъжни да го купят. Сега обаче се искат по 25 хил лева за планиран мегават, като гаранция за сериозността на инвестицията си и за покриване разходите по присъединяване. За хасковска област е имало цели 506 проекта за изграждане на зелени мощности. След влизане в сила на новия закон са намалели до 486 и ще продължат да намаляват.

Областта губи футболния си облик, алармира спортната редакция на вестника. В обширен материал на стр 5-та се съобщава, че 25 отбора вече са заличени от регистъра на БФС и тази тенденция ще продължава. липсата на държавна политика и помощ за спорта, затрива най-популярната игра в България и в частност в хасковско.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини