Механото и партьорите им от Люлебургаз усвояват 537 525 евро по европейски проект

Директорът Ангел Бързев обобщава целите на проекта.

Поредната среща на гостуващата турска делегация по проекта „ Трансгранично сътрудничество Турция – България за подобряване на инфраструктурата на професионалното и техническото образование“ с партньорите им от ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ се състоя днес. На форума присъстваха още началникът на просветния инспекторат Иван Панайотов, старши експертът „Професионално образование“ Дарина Станчева и представители на бизнеса. С мултимедийна презентация бяха отчетени постигнатите резултати. Директорите на двете училища Ангел Бързев и Мемик Икибудак изразиха задоволството си от успешното сътрудничеството и набелязаха следващите стъпки по реализирането на проекта.

При посрещането в понеделник на турската делегация в хасковската гимназия бе открита библиотека с 165 тома съвременна техническа литература, ново оборудване и обзавеждане.

По време на посещението си гостите от Индустриано-техническата професионална гимназия в Люлебургаз посетиха местните исторически и културни забележетелности. Те се запознаха с представители на хасковския бизнес и с възможностите, които той предлага.

През следващите месеци представители на хасковската гимназия ще посети турските си партньори в Люлебургаз, където ще бъде дадена теоретична и практическа подготовка на преподавателите. В рамките на проекта ще бъде закупено, доставено и монтирано оборудване - стругове, инсталации, симулатори, микропроцесори, хидропневматика, сервомотори, ще се модернизират лаборатории.

Реализирането на проекта ще помогне за обучението на добре подготвени кадри в областта на машиностроенето, електрониката и електротехниката. Очаква се това да мотивира бъдещите професионалисти да се развиват и реализират в хасковския регион. Ще се увеличат възможностите за трансграничната инициатива на пазара на труда и обмен на опит между институциите.

Проектът ще укрепи добрите отношения между Хасково и Люлебургаз и ще предостави нови възможности за бъдещо сътрудничество не само в областта на машиностроенето, електрониката и електротехниката, но и в социалния и културен живот на двете общини.

Ангел Бързев с турския му колега Мемик Икибудак
Началникът на регионалния инспекторат по образование Иван Панайотов приветства гостите

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини