След 6-те трупа в Симеоновград: „Братовчед, защо ти дадох ключовете?“

Данаил /вляво/ и Живко в съдебната зала

„Братовчед, защо ти дадох ключовете?“ Това викал, хванал се за главата, Живко Желев, подсъдим в започналия днес процес за жестоката катастрофа в Симеоновград, при която загинаха шестима младежи. Това разказаха днес в съда свидетели на кървавата касапница навръх Великден миналата година. Пред Темида се изправят двамата братовчеди – Живко и Данаил. Според прокуратурата 23-годишният Данаил Георгиев е бил зад волана на „Опел“-а, собственост на бащата на Живко, с който навръх Великден миналата година на тротоара беше пометена групата младежи. Обвинение е повдигнато и на двамата – Данаил за причиняване на смърт с автомобила след употреба на алкохол, а на братовчед му Живко – че е предоставил колата на пиян шофьор.

Почернените родители на жертвите бяха конституирани като частни обвинители и бяха принудени днес да преживеят отново ужаса на онази нощ, разказвайки подробности и детайли от кървавата касапница. В днешното съдебно заседание бяха изслушани 11 от тях. На някои от майките им прилоша, една от тях дори припадна и малко след 3 часа следобед в сградата на съда бе викната Бърза помощ, а заседанието бе временно прекратено.

Още в началото тримата адвокати на обвиняемите поискаха процесът да бъде прекратен и да се върне на прокуратурата заради груби процесуални пропуски, които са лишили клиентите им от правото на защита. Основното в протеста на юристите бе, че не е предявен като веществено доказателство смачканият автомобил, не са взети за ДНК-анализ материали – косми и кръв, от купето. Тезата на защитата е, че Данаил не може да е управлявал колата, защото е бил намерен в задната й част, по тялото му имало забити черни стъкла, а такова е било задното стъкло на „Опел“-а. Самият Данаил не се призна за виновен и отложи обясненията си за по-късен етап на делото. Братовчед му Живко също отрече вината си.

Съдът обаче не уважи искането на защитата и даде ход на делото. Още първият свидетел – Христо Иванов, недвусмислено потвърди вината на двамата. По думите му пред магистратите и двамата са пили във фаталната вечер. По едно време Живко хвърлил на масата ключовете и казал, че няма да кара, защото е пил.

Когато тръгвали за църквата около 23.20 часа на 23 април, Христо седнал в „Опел“-а убиец, защото в другата кола на компанията - „Фолксваген Голф“, се качили петима и за него нямало място.

Зад волана седна Данаил, свидетелства Христо. След като заредили с гориво за 8 лева на близка бензиностанция, те продължили към църквата и тогава шофьорът натиснал здраво педала на газта. Улицата, на която става жестоката катастрофа, е павирана, осеяна с множество дълбоки дупки. И Живко, и Христо искали от Данаил да намали скоростта, но той не им обърнал внимание и продължил да натиска газта. До фаталното място, където колата изхвърчала от пътя и на тротоара помела групичката младежи, тръгвали за Великденската служба в църквата.

Жестоката равносметка е шестима загинали младежи и двама със сериозни наранявания. Ако бъдат признати за виновни, двамата братовчеди Живко и Данаил са застрашени от затвор до 15 години.

Утре делото продължава с разпит на още свидетели.

Стартът на делото "Черния Великден" вижте в нашия видеорепортаж

Тодор Кръшков

Част от близките на загиналите младежи. Близките бяха принудени да изживеят отново ужаса на онази нощ
Тримата адвокати на Живко и Данаил
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини